Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea, reacție în cazul dezvăluirilor privind abuzurile sexuale de la SNSPA: „Am stat de vorbă cu multe fete și femei”

Gabriela Firea, reacție în cazul dezvăluirilor privind abuzurile sexuale de la SNSPA: „Am stat de vorbă cu multe fete și femei”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

 Gabriela Firea, membră în Comisia pentru drepturile femeilor din Parlamentul European, a reacționat în cazul dezvăluirilor privind abuzurile sexuale de la SNSPA.  Europarlamentara a declarat că orice victimă a unui abuz trebuie să aibă curaj să-l denunțe public și să aibă conștiința că nu este deloc la dispoziția agresorului, indiferent de poziția de moment sau de aparenta putere a acestuia.

„Dezvăluirile din cazul de abuz sexual de la o universitate din București arată cât de important este ca orice victimă a unui abuz să aibă curaj să-l denunțe public și să aibă conștiința că nu este deloc la dispoziția agresorului, indiferent de poziția de moment sau de aparenta putere a acestuia. 

Cazul abuzurilor prin care au trecut studente de la SNSPA este, din păcate, reprezentativ pentru societatea românească, iar dacă dezvăluirea are loc abia după atât timp, în București, cel mai mare oraș și mai expus discuției publice, și în mediul universitar,  în provincie, ca să nu mai spunem de mediul rural, abuzurile rămân necunoscute și se perpetuează, devin practică, ceva cumva firesc, „așa-i la noi”.

Faptul că astfel de cazuri ies la iveală - mai devreme sau mai târziu -, și au ecou public, este cel mai puternic semn de încurajare pe care victimele abuzurilor îl primesc și este cel mai important semn pentru fete și femei care au trecut prin situții similare să nu tacă și să ascundă sau să permită o agresiune.

Fetele și femeile trebuie să înceapă să aibă conștiința că în orice instituție publică sau privată NU sunt neajutorate, singure sau lipsite de putere și că se pot opune, iar agresorul lor poate să fie sancționat.  

Și da, de multe ori - așa cum este și în acest caz recent -, este vorba și despre complicități și un fel vinovat de a întoarce privirea, chiar în interiorul instituției publice sau private în care are loc o astfel de agresiune.

Ca jurnalist și ca politician, am stat de vorbă cu multe fete și femei care au fost în situații de abuz și întotdeauna le-am încurajat să se exprime public și să caute ajutor.  

Este o mare problemă de mentalitate înrădăcinată în societatea românească, însă instrumente instituționale de a răspunde la aceste situații de abuz sau de a le preveni au început să existe : aduc aminte că, în mandatul meu de ministru al Familiei s-a dezbătut, elaborat și publicat, pentru prima dată în România, #Ghidul pentru combaterea hărțuirii sexuale şi morale dedicat instituțiilor publice și companiilor private.

Ghidul realizat de specialiștii ANES, ONG-urile dedicate drepturilor femeilor, alături de Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este un #instrument util și angajaților și angajatorilor, care stabilește măsurile ce trebuie luate într-o instituție pentru a preveni și a gestiona situațiile de agresiune și abuz, clarificând ce înseamnă hărțuirea, conduita ostilă sau nedorită, comentariile nepotrivite, cu tentă sexuală, acțiunile și gesturile abuzive.

Exprimând clar toate acestea, scoțându-le din zona subînțelesului și a interpretării subiective, de genul, „nu a fost nimic grav” și fixându-le într-un set de reguli interne instituționale. 

Astfel, lucrurile se clarifică și oricine se confruntă cu o agresiune are conștiința că deține pârghii și o putere de exprimare şi nu este nicidecum la dispoziția agresorului”, a transmis Gabriela Firea, pe pagina personală de Facebook. 

Subiecte în articol: Gabriela Firea reactie abuzuri Alfred Bulai
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile