Reacţia Gabrielei Firea vine după ce Antena 3 a dezvăluit criza de citostatice de la Institutul Oncologic Bucureşti şi după ce managerul acestei instituţii a spus că "o întrerupere de o săptămână a tratamentului nu schimbă pronosticul" în cazul bolnavilor de cancer.
"Nu le pasā de oameni, de bolnavi! De aproape 2 săptămâni, pacienții de la Institutul Oncologic București nu mai au medicamentele de care au nevoie, iar medicii, disperați, au avertizat Ministerul Sănătății ca este nevoie de 'urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri'.
Acesta este doar unul din rezultatele activității dezastruoase a fostului ministru al Sănătății, cu consecințe tragice asupra vieții românilor.
Lipsa de acțiune, de coerență, de umanitate a condus la apariția unor situații de neacceptat în orice stat civilizat.
După ce anul trecut, numărul internărilor bolnavilor oncologice a scăzut cu aproape 50% față de 2019, acum nu mai dispun nici medicamentele de care au nevoie.
Oricum am privi-o, situația de la Institutul Oncologic București este de neacceptat.
Gabriela Firea: Managerul de la IOB dă vina pe fosta conducere, din care a făcut parte
Managerul Bogdan Tănase, numit acum o lună de fostul ministru, aruncă vina pe fosta conducere a spitalului, care nu ar fi avut o politică de achiziții eficientă.
Dar uită să menționeze că a făcut parte, și până acum o lună, din conducerea spitalului, în calitate de director medical!
Adică acea persoană care are ca principala responsabilitate supravegherea și desfășurarea în cele mai bune condiții a actului medical, a aprovizionării cu materiale medicale și medicamente.
Gabriela Firea: Noul ministru trebuie să ia măsuri urgente
Noul ministru al Sănătății trebuie să ia măsuri urgente, să asigure bugetul necesar pentru achiziția de medicamente, luând în considerare numărul real de bolnavi tratați în ultimul an.
De asemenea, trebuie să verifice în ce măsură a fost respectată legea în privința achizițiilor, și nu doar la IOB, ci peste tot în țară.
Încheierea unor acorduri-cadru pentru furnizarea de medicamente poate dura și peste 6 luni, timp pe care bolnavii oncologici nu îl au.
Ei așteaptă tratamentul azi, nu mâine sau peste un an", a scris Firea pe pagina de Facebook.
Managerul Institutului Oncologic: "Șansele bolnavilor de cancer nu se modifică după o săptămână de întrerupere a tratamentului"
Într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, Tănase a arătat, joi, că nu e nimic dramatic in faptul ca bolnavii nu au citostatice deoarece cancerul nu este o urgență și, deocamdată, nu au murit pacienți.
"Dacă mă întrebați dacă au murit pacienți din cauza acestei lipse de citostatice, răspunsul este nu. Dacă șansele lor în urma acestei lipse de medicație se modifică? Răspunsul, după părerea mea, este nu.
O întârzierea de șapte zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de țară, cum este în cazul altor tratamente, cum ar fi cazul unui stent într-un infarct miocardic (...) Pronosticul nu se modifică în cazul unei întârzieri de o săptămână la bolnavii de cancer, după câte știu eu", a spus Bogdan Tănase.
Această opinie este însă contrazisă de alți medici, care arată că tocmai întreruperea tratamentului favorizează înmulțirea celulelor maligne iar tratamentul trebuie, practic, reluat.
Bogdan Tănase, managerul pus în funcție de Vlad Voiculescu, recunoaște că sfârșitul crizei nu e aproape: abia săptămâna următoare s-ar putea finaliza procedurile simplificate de achiziție.
"Nu avem acordul cadru care să ne permită achiziția cu celeritate a citostaticelor, se poate doar prin negociere simplificată. De pe data de 7 aprilie s-a demarat procedură de negociere, care are niște pași de urmat, durează 15 zile, dacă nu sunt contestații. Azi şi mâine (joi şi vineri, n.r.) se finalizează (procedura). Sperăm să fie rezolvată criza săptămâna viitoare", a explicat Tănase.