Antena 3 CNN Actualitate Social Gabriela Firea explică de ce nu pot fi consolidate unele dintre clădirile cu risc seismic: Nu se poate dacă un proprietar din 100 nu vrea refacerea

Gabriela Firea explică de ce nu pot fi consolidate unele dintre clădirile cu risc seismic: Nu se poate dacă un proprietar din 100 nu vrea refacerea

3 minute de citit Publicat la 16:21 02 Noi 2018 Modificat la 16:21 02 Noi 2018

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat vineri că procedurile de consolidare au fost demarate în cazul a 96 de clădiri cu risc seismic, iar în 41 dintre acestea au fost deschise şantiere, ea subliniind că este necesară schimbarea legislaţiei pentru a permite lucrări similare şi în celelalte 247 de clădiri cu risc seismic grad I, unde există proprietari care nu vor să îşi dea acordul în acest sens.

"Din cele 343 clădiri cu risc seismic I, pericol public, în acest moment putem să afirmăm că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajaţii, sunt deschise şantiere, iar în celelalte 55 suntem în stadii avansate de pregătire a documentaţiilor premergătoare procesului de punere în siguranţă, iniţial, şi de consolidare", a arătat Firea, într-o conferinţă de presă, la sediul Primăriei.

Primarul general a mai precizat că, deşi din vara lui 2016 a atras atenţia reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului asupra faptului că legea nu facilitează consolidarea unui număr cât mai mare de clădiri cu risc seismic, până în prezent decidenţii nu au făcut demersurile necesare.

"Din cele cu risc seismic grad I, am fi putut să intrăm în mult mai multe (în vederea consolidării - n.r.), dar mai sunt încă 280 cu risc seismic grad II şi 620 - risc seismic grad III -, dar în acest moment legislaţia este depăşită faţă de situaţia în care ne aflăm - o lege de 24 de ani, mă refer la cadrul legislativ, ordonanţa de Guvern 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic - nu avem posibilitatea să putem să consolidăm atât cât ar fi nevoie şi cât ne-am dori. În acest moment, dacă într-un imobil sunt 100 de proprietari şi dacă un singur proprietar nu îşi dă acordul prin semnătură, acel imobil nu poate fi consolidat, chiar dacă beneficiază de acordul a 99 de proprietari", a spus ea.

Firea a adăugat că a sesizat de nenumărate ori Guvernul şi Parlamentul asupra faptului că este nevoie să fie consolidate "urgent" toate clădirile cu risc seismic. Primarul general a mai spus că în ţările europene, în momentul în care un imobil este încadrat la risc seismic grad I, expertiza "ţine loc de document de evacuare".

"Nu ştiu ce aşteptăm să se întâmple. Să vină un cutremur mare, să se întâmple o catastrofă? Eu cred că nu. Eu cred că trebuie să luăm măsuri înainte de a se întâmpla o tragedie", a menţionat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, în ultima perioadă "se fac în spaţiul public afirmaţii neadevărate, se transmit cifre şi idei care nu au nicio legătură cu realitatea", ea infirmând faptul că ar exista zeci de mii de persoane care locuiesc în clădiri cu risc seismic.

În acest sens, aceasta a adăugat că un recensământ realizat de Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic arată că există 8.993 de persoane în 343 de clădiri cu risc seismic grad I. Totodată, se estimează că în clădirile încadrate în categoriile risc seismic II şi III locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.

Firea a enumerat şi facilităţile pe care le oferă Primăria Capitalei pentru a-i determina pe proprietarii care locuiesc în imobile cu bulină să permită consolidarea. Pentru cazurile sociale, Primăria Capitalei achită toate costurile, inclusiv cel de relocare; în celelalte cazuri, 50% din efortul financiar îl revine Primăriei Capitalei, iar 50% este suportat de proprietar, timp de 25 de ani, fără dobândă.

Primarul general a mai spus că, în cei 26 de ani care au trecut de la Revoluţie, Primăria Capitalei a consolidat doar 20 de imobile, în condiţiile în care doar opt angajaţi ai Municipalităţii se ocupau de acest domeniu. Pe de altă parte, în ultimele luni, de când au fost înfiinţate Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, de acest domeniu se ocupă 500 de angajaţi, fiind alocat un buget de 10 milioane de euro pentru acest an.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole