Antena 3 CNN Economic Gabriel Resources amenință cu un alt proces împotriva statului român

Gabriel Resources amenință cu un alt proces împotriva statului român

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Compania canadiană Gabriel Resources a trimis o notificare oficială președintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu în care anunță că va contesta decizia autorităților de a nu extinde licența pentru exploatarea de la Roșia Montană, arată un comunicat publicat pe platforma money.tmx.com.

Gabriel Resources susține că va începe procedurile de arbitraj privitoare la prelungirea licenței pentru zăcământul aurifer de la Roșia Montană dacă în 90 de zile nu va primi un răspuns favorabil din partea autorităților române.

”Gabriel Resources Ltd. (TSXV:GBU) („Gabriel” sau „Compania”) anunță că a depus o notificare de litigiu împotriva României („Notificarea”) în temeiul a două tratate bilaterale de protecție a investițiilor ca urmare a deciziei Guvernului României de a nu prelungi termenul licenței de exploatare de la Roșia Montană („Licența”).

După cum s-a dezvăluit anterior, filiala românească deținută majoritar de Gabriel, Roșia Montană Gold Corporation S.A. („RMGC”), a depus o cerere oficială la 6 martie 2024, solicitând o prelungire cu cinci ani a termenului Licenței. În ciuda respectării depline de către RMGC a tuturor obligațiilor legale și contractuale legate de licență, astfel cum au fost verificate în mod constant de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (NAMR), autoritatea competentă, NAMR a respins cererea de prelungire la 20 iunie 2024.

Societatea consideră că această decizie nejustificată și arbitrară, contrară legislației românești, reprezintă o nouă încălcare flagrantă de către România a statului de drept și a drepturilor de investiții stabilite ale Grupului, protejate de multiple tratate bilaterale de investiții. Momentul în care a fost luată această decizie, la numai 3 luni de la încheierea arbitrajului ICSID al companiei împotriva României, confirmă cu tărie o decizie calculată și motivată politic de a împiedica irevocabil Gabriel și RMGC să dezvolte proiectul aurifer și argintifer de la Roșia Montană fără un proces echitabil sau o compensație corectă.

În mod semnificativ, pe tot parcursul apărării sale împotriva cererii de arbitraj ICSID, România a afirmat în mod constant că licența rămâne valabilă, menționând prelungirea acesteia în 2019. În consecință, decizia ICSID emisă la 8 martie 2024 („decizia ICSID”) s-a bazat, în mare parte, pe menținerea valabilității licenței.

Notificarea, care a fost notificată în mod oficial președintelui și prim-ministrului României, inițiază o perioadă de reflecție de 90 de zile în urma căreia pot fi inițiate procedurile de arbitraj. Gabriel va avea astfel opțiunea, dar nu și obligația, de a iniția procedura de arbitraj. Gabriel și-a reiterat deschiderea pentru discuții la nivel înalt cu guvernul român în vederea ajungerii la o soluție reciproc acceptabilă. Pentru a facilita acest lucru, Gabriel a adresat Guvernului o invitație oficială pentru negocieri de bună-credință cu privire la refuzul de prelungire a Licenței.

Emiterea notificării nu are niciun impact asupra demersurilor în curs ale Gabriel de anulare a deciziei ICSID. Compania rămâne fermă în hotărârea sa de a obține anularea acestei decizii greșite”, potrivit comunicatului transmis de compania canadiană.

Statul român a decis în luna iunie să nu prelungească licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation, potrivit unui anunț al Autorității  Naționale pentru Resurse Minerale. Instituția a anunțat că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să ”nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”:

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile