Gabriel Diaconu a explicat de ce este adeptul termenului de hard lockdown în Bucureşti.
''E un termen care poate că surprinde pe unii, dar în fapt, la acest moment, chiar dacă nu îi spun aşa, autorităţile de la Bucureşti se pregătesc cred pentru astfel de intervenţie, dintr-un motiv foarte pragmatic.
Ne uităm, ne ghidăm şi ne încolonăm în această caravană, cu toţii, medici, pacenţi, oameni din comunitate deopotrivă, funcţie de o aritmetică pe care putem să o observăm sau să tindem să o influenţăm câtuşi de puţin.
Orice persoană la acest moment care se teme de un hard lockdown are de confruntat cealaltă realitate, că o intevenţie de tip soft lockdown care se va dovedi ineficientă este sinonimă cu nicio intervenţie. Ori, ceea ce au încercat să facă autorităţile în aceste luni, a fost să tatoneze care dintre mijloacele de control al mobilităţii populaţiei, al felului în care interacţionează cu economia, ar putea să aibă un impact asupra răspândirii a acestui virus.
Ce au învăţat românii din păcate, pe de altă parte este că, măsuri mai uşoare, egal nicio măsură, sau viaţă normal, lucru chiar dacă pentru unii este supărător, ne descalifică într-o cursă a înarmării în ce înseamnă pandemia de coronavirus şi nu face altceva decât să le slăbească moralul, pentru că oamenii au început să deznădăjduiască vis-a-vis de regulile care la începutul acestei crize sanitare, au putut să facă diferenţa.
Ne-au scos din iarnă şi ne-au ferit peste iarnă. Un hard lockdown nu este un capăt de drum!
Este doar o perioadă vis-a-vis de care ar fi trebuit în aceste şase-şapte luni să ne înarmăm, inclusv la nivel de resurse guvernamentale şi sociale, încât să putem să trecem cu bine peste iarnă. Suntem abia la început! 30-45 de zile de măsuri robuste şi concentrate, cel puţin la nivelul Capitalei, ar putea să ducă la un viraj suficient, la un tampon medical, încât în lunile decembrie, ianuarie şi februarie care vor fi cel mai probabil luni grele, să avem resurse să navigăm printr-o mare foarte tulbure.
România se bazează încă pe creion, pix şi pe telefonul tradiţional, drept urmare, nu e o ruşine să admitem că nu avem această capacitate. Devine o ruşine să ne purtăm ca şi cum am avea-o şi să ne dăm fuduli, în condiţiile în care cifra străzii de la o zi la alta, o să ne demonstreze că fudulia nu tratează pandemia'', a spus Gabriel Diaconu, în exclusivitate la Antena 3.