Acest lucru înseamnă investiții, multe avantaje, în primul rând pentru clienți, dar și câteva vulnerabilități.
Despre acest subiect s-a vorbit vineri, la cea de-a 8-a ediție a Conferinței Europene a Serviciilor Financiare, organizată de Institutul de Studii Financiare, la Braşov.
"Este un eveniment de marcă, de prestigiu, împreună cu mediul academic. Mă bucur că am reușit în aceste două zile să avem o parte de prezentări din zona academică.
(....) Unul dintre obiectivele noastre, așa cum am spus la începutul acestui mandat, este acela de a pune accent din ce în ce mai mult pe partea de educație financiară, pentru că fără educație financiară nu putem să vorbim despre o economie sănătoasă și nu putem să vorbim despre un mediu social sănătos.
Tocmai de aceea este important ca atunci când vorbim despre educație financiară să vorbim despre digitalizare și despre sustenabilitate.
Acesta este contextul despre care vorbim în această conferință, dar aș mai adăuga încă un aspect: nu putem să vorbim despre digitalizare și sustenabilitate fără o securitate a serviciilor informatice, pentru că este acest context geopolitic pe care îl traversăm în momentul de față, în care amenințările cibernetice sunt extrem de dure, cel puțin în spațiu răsăritean, și e important pentru noi să avem o digitalizare securizată.
Noi avem în momentul de față și un proiect de ordonanță de urgență tocmai în acest sens, pentru a securiza tot ce înseamnă partea de tranzacții în zona piețelor de capital.
Este un instrument pe care noi îl promovăm împreună cu colegii noștri din sectorul piețelor de capital și instrumentelor financiare și tocmai de aceea este important ca în perioada următoare să ajungem la cât mai mulți români care să înțeleagă ce înseamnă o investiție într-un instrument financiar, ce înseamnă să te informezi, să strângi toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea să accesezi instrumente moderne până la urmă.
Toți am auzit despre conturi în bancă, despre economii, despre depozite, dar nimeni nu a explicat așa cum încercăm noi, de ceva vreme, să vorbim despre posibilitatea de a investi pe bursă.
Și nu vorbesc doar de a investi pe bursă, ci mă refer și de cealaltă parte a baricadei: poate să reprezinte o sursă importantă de finanțare pentru mediul antreprenorial din România.
Tocmai de asta, demersurile noastre sunt de a continua pașii pe care i-am început.
De altfel, ASF împreună cu ISF, pe partea de educație financiară, au atins un target foarte mare atât în zona de studenți, de elevi, de copii și vrem să avem o schimbare de abordare în perioada următoare, de a merge și către antreprenorii din România pentru a avea acces mult mai ușor la surse de finanțare.
Este un demers la care am achiesat cu mare drag și sunt convins că vom reuși în acest mandat de cinci ani să le așezăm temeinic pe toate", a spus Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședinte ASF, vineri, la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare.