Antena 3 CNN Externe G7 a decis felul în care banii Rusiei vor fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei. Încă 50 de miliarde de dolari ajung la Kiev

G7 a decis felul în care banii Rusiei vor fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei. Încă 50 de miliarde de dolari ajung la Kiev

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:21 13 Iun 2024 Modificat la 14:14 13 Iun 2024

Structura schemei de împrumuturi este legată de mărimea economiilor țărilor membre, transmite Bloomberg, care citează surse familiarizate cu acest subiect.

G7 este format din SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie.

La reuniunile grupului este reprezentată și Uniunea Europeană, ca bloc de state.

Membrii G7 urmează să crediteze Ucraina cu aproximativ 50 de miliarde de dolari iar banii vor începe să fie virați până la finele acestui an.

Anterior, presa internațională a scris că împrumuturile de 50 de miliarde vor fi rambursate cu bani provenind din dobânzile acumulate de activele Băncii Centrale a Rusiei, înghețate în Occident după invazia trupelor Moscovei în Ucraina.

Activele ruse imobilizate se ridică la aproximativ 280 de miliarde de dolari.

Majoritatea lor sunt blocate în Europa și acumulează o dobândă de circa 3 miliarde de dolari pe an.

Dobânda "produsă" de activele rusești ar urma să compenseze dobânda la împrumuturile în valoare de 50 de miliarde, atrase de pe piețele internaționale.

Planul anunțat de Bloomberg urmează să fie oficializat la summmitul G7 care are loc, de astăzi și până sâmbătă, în Italia.

Cum ar urma să funcționeze 

Rusia, presată cu noi sancțiuni înaintea summitului G7

SUA au anunțat un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, în timp ce președintele Joe Biden se îndrepta spre Italia, pentru lucrările reuniunii G7, ale cărei mari teme sunt modalitățile de intensificare a presiunii asupra regimului de la Kremlin și stimularea sprijinului pentru Ucraina.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat că extinde sfera de aplicare a măsurilor pentru instituțiile financiare străine care fac afaceri cu Rusia.

În decembrie anul trecut, președintele Biden a semnat un ordin executiv care amenința cu sancțiuni băncile implicate în facilitarea de tranzacții cu aproximativ 1.200 de entități din complexul militar-industrială al regimului Putin.

Potrivit Departamentului Trezoreriei, lista entităților a fost extinsă la 4.500, iar băncile străine care lucrează cu noii veniți pe listă riscă, de asemenea, să fie sancționate.

Printre entitățile vizate se numără unele dintre cele mai mari instituții de credit și financiare din Rusia, precum și sucursalele lor din China, India și Hong Kong.

"Economia de război a Rusiei este profund izolată de sistemul financiar internațional, forțând armata Kremlinului să caute cu disperare acces la lumea exterioară. Acțiunile de astăzi (miercuri, n.r.) lovesc în ce le-a mai rămas (rușilor) din modalitățile de a aduce materiale și echipamente internaționale, vizând inclusiv livrările critice din țări terțe", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen

Miercuri, Departamentul american al Comerțului a anunțat, la rândul său, că extinde controalele la export împotriva entităților care ajută Rusia să supraviețuiască din punct de vedere economic, pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Foto: președintele american, Joe Biden, premierul canadian, Justin Trudeau, șefa de guvern din Italia, Giorgia Meloni, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, surprinși în timpul sosirii la summitul G7 din Italia

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole