Furtuna solară, încă în desfăşurare are o intensitate de 3 pe o scară de la 1 la 5.
Orașele de unde poate fi observat spectacolul celest
Deşi aurora boreală rezultată a fost vizibilă în Canada şi nordul Statelor Unite, experţii spun că în nopţile care urmează spectacolul celest ar putea fi observat chiar şi din oraşe aflate la latitudini mai joase ca Boston, Chicago şi Seattle.
Experţii au atras atenția că fenomenul va dezlănţui un val de particule cu sarcină electrică spre planeta noastră, cu o viteză de peste 6 milioane de kilometri pe oră.
Astronomul Adrian Sonka explică ce înseamnă, de fapt, furtuna solară
Astronomul Adrian Sonka a intervenit ieri în direct la Antena 3, unde a explicat ce înseamnă şi cum se manifestă furtuna solară.
"În urmă cu 4 zile, am observat pe Soare o zonă care a emis mai multă lumină decât o face restul Soarelui, şi anume o erupţie în raze X. Noi ştim că se întâmplă acest lucru când gazul se încălzeşte mai tare decât de obicei şi pleacă de pe Soare.
Pe Soare, într-o anumită regiune, s-a acumulat o cantitate mare de energie care atunci când a fost eliberată de câmpul magnetic a plecat în spaţiul cosmic şi întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ.
Lumina Soarelui, razele X care derajează un pic atmosfera, au ajuns după 8 minute la Pământ, dar materia care a plecat de pe Soare a mers mai încet decât lumina şi a ajuns de abia astăzi.
La asta ne referim când spunem că este o furtună solară, e ceva ce se întâmplă acum la Pământ. Pe soare s-a întâmplat acum patru zile şi acum ajunge materialul acela pe Pământ.
În principiu, oamenii nu vor simţi nimic, dar ştim că se întâmplă lucruri pe Soare, pentru că observăm mereu", a explicat astronomul Adrian Sonka, joi, la Antena 3.