După furtuna de praf din Ungaria, care a provocat un carambol cu peste 40 de autoturisme, meteorologii ANM anunță la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă.
”Vorbim de o furtună foarte puternică. Ea s-a născut deasupra Oceanului Atlantic, a traversat în ultimele zile Europa de Vest și Europa Centrală, a generat intensificări ale vântului cu viteze și de peste 110km/h în zona Ungariei și Austriei.
Și la noi au fost intensificări ale vântului, doar că România s-a aflat în extremitatea sudică a acestei furtuni. Am fost oarecum mai feriți.
Asta este cauza norului de praf care s-a ridicat de pe câmpuri în Ungaria, câmpuri probabil proaspăt arate, un pământ foarte uscat, și intensificări ale vântului extrem de puternice.
Este o situație care s-a mai întâmplat și în alte primăveri în zona Ungariei, o țară cu un relief plat, dar o situație similară am avut și noi. Ne amintim în luna martie a anului trecut, pe 22 martie, o furtună similară a ridicat praful din Bărăgan și l-a adus până în zona Capitalei.
Prognoza meteo pentru săptămâna următoare
Deocamdată mai este în vigoare, până la ora 15:00, Codul galben vizând intensificări le vântului pentru Moldova și zona Carpaților Meridionali și de Curbură, dar fenomenul este evident în slăbire.
Urmează două-trei zile cu vreme mai liniștită, dar suntem totuși într-o perioadă cu o vreme schimbătoare.
Trebuie să ne așteptăm, la jumătatea săptămânii, la un episod cu precipitații pe fondul unor temperaturi ceva mai scăzute. Este posibil ca aceste precipitații să fie la început în partea de vest a țării, apoi în toată jumătatea de nord a teritoriului și sub formă de lapoviță, iar în zona deluroasă și montană vor fi și ninsori”, a explicat Florinela Georgescu, director ANM.