Sunt anunțate precipitații pe arii extinse în vest, nord-vest, centru si la munte.
Potrivit ANM, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Iar la munte, în weekend, va fi viscol puternic cu strat consistent de zăpadă.
Între timp, fenomenul meteo a făcut prăpăd în Europa, unde a dat traficul aerian peste cap. În Olanda, peste 200 de zboruri au fost anulate, iar alte curse au înregistrat întârzieri majore.
Vremea se răcește considerabil
Iar o depresiune atlantică puternică va traversa Peninsula Scandinavă și regiunea baltică în următoarele zile. Fronturile asociate acestei depresiuni vor afecta și România, aducând o răcire a vremii, ploi și ninsori.
Primul front va traversa țara noastră începând de joi seara, 21 decembrie, până vineri, 22 decembrie. La munte și în zonele mai înalte din Maramureș și nordul Transilvaniei va ninge, local vor fi precipitații mixte, în timp ce în zonele de câmpie vor predomina ploile. Izolat, vor fi posibile și depuneri de polei.
Vineri, după trecerea frontului, vor fi în continuare intervale cu averse de ninsoare la munte și, local, în nordul și centrul țării. De asemenea, vor fi intensificări ale vântului în mai multe regiuni, iar în zonele înalte de munte va fi viscol puternic, scrie meteoradar.ro.
Ninsori în Ajunul Crăciunului
Un episod mai consistent de ninsori va avea loc chiar înaintea Crăciunului, de sâmbătă până duminică, 23 - 24 decembrie. Cauza va fi aceeași zonă de presiune scăzută, care, odată ajunsă la est de Marea Baltică, va favoriza pătrunderea unui aer rece dinspre nordul continentului.
De aceasta dată, va ninge pe arii mai extinse în nord, centru, vest și nord-est și vor fi perioade cu vânt puternic în cea mai mare parte a țării. Local, se va depune strat de zăpadă și în zonele mai joase de relief din aceste regiuni.
În general, ne putem aștepta la câțiva centimetri de zăpadă, dar în unele localități aflate mai aproape de munte, mai ales în Maramureș și în nordul și estul Transilvaniei, grosimea stratului poate depăși 10 - 15 cm.
Șansele de zăpadă vor fi mai mici în sudul țării, dar pe spații mai restrânse nu sunt excluși câțiva fulgi, mai ales în nordul Munteniei și al Olteniei și în zonele de deal și podiș din Dobrogea.
Iarnă adevărată la munte
Zonele de munte vor avea parte de câteva zile de iarnă grea, cu temperaturi negative, ninsori abundente și viscol. Cel mai mult va ninge în nordul Carpaților Orientali, în Munții Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali, unde s-ar putea depune chiar și 30 - 50 cm până duminică.