Antena 3 CNN Actualitate Furnizorul de energie care vine cu prețul uriaș de 7 lei/kWh, după ce expiră plafonarea! Clienții vor plăti de 10 ori mai mult

Furnizorul de energie care vine cu prețul uriaș de 7 lei/kWh, după ce expiră plafonarea! Clienții vor plăti de 10 ori mai mult

Un furnizor de energie electrică din România vine cu un preț uriaș, de 7 lei/kWh sau 7.000 de lei/MWh, care ar urma să se aplice clienților casnici după ce prețul plafonat va dispărea.

de Laura Dinu    |   

Prețul prezentat de furnizorul de energie electrică ilustrează incertitudinea care planează asupra viitoarelor prețuri care ar urma să fie plătite de români după ce plafonarea nu se va mai aplica. 

“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, prețul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022.

Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, prețul energiei electrice active se stabilește convențional la nivelul a 7 lei/kWh (prețul energiei electrice active fără TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”. 

Asta se arată în oferta de furnizare energie electrică pentru clienții casnici, din comparatorul ANRE, unde prețurile sunt încă plafonate. 

Oferta vine din partea unui furnizor român, Getica 95, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose, potrivit economica.net.

În acest moment, schema de plafonare a prețurilor presupune existența a trei plafoane maxime de preț, de 0,68, 0,80, respectiv 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, prețuri care trebuie practicate până la 31 martie 2025. 

Potrivit legii, clientul plătește cel mai mic preț dintre următoarele trei: prețul contractual, prețul maxim plafonat și suma dintre costul de achiziție și marja fixă de furnizare, reglementatată. Asta până la 31 martie 2025. 

Problema este că toate contractele se încheie pe perioade de un an. Și atunci, apare întrebarea: Ce se va întâmpla cu cei care încheie un contract, de exemplu, la 1 iulie 2024? Ce preț vor plăti aceștia între 1 aprilie și 31 iunie 2025?

Alți furnizori au ales alte soluții. De exemplu, fie nu au trecut niciun preț viitor, deși anunță că acesta va fi modificat, fie au legat prețul viitor de prețul spot. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile