În urmă cu o săptămână, șefa secției Boli Infecţioase de la Spitalul Județean Botoșani, Valentina Morcov și directoarea Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei, solicitau potenţialilor donatori să ofere spitalului concentratoare de oxigen.
Apelul lor, aproape disperat, a pornit de la o situaţie dramatică: stația de oxigen care deserveşte secţiile Spitalului Județean este veche, cu o capacitate foarte mică, iar pacienții care dezvoltă forme severe ale infecţiei cu COVID prezintă insuficiență respiratorie acută şi au nevoie de oxigen chiar şi din două surse.
Spitalul Județean Botoșani are 89 de paturi pentru bolnavii cu coronavirus, distribuite pe două secții.
Pentru aceste 89 de paturi existau, până recent, doar 27 de surse de oxigen iar în ultimele zile doctorii au avut nevoie de imaginație ca să ajute pacienții grav să respire.
Soluţie de avarie: doi bolnavi la o sursă de oxigen înainte de sosirea noilor concentratoare
Astfel, s-a întâmplat ca doi pacienți să împartă aceeași sursa de oxigen printr-o instalație improvizată.
Fundația Mereu Aproape și partenerul său, Lidl, au trimis deja la Botoșani 28 de concentratoare de oxigen dintr-un lot de 30.
Alte două aparate două ajung la medici săptămâna viitoare, imediat ce intră în țară.
Concentratoarele de oxigen reprezintă, la propriu, o gură de oxigen pentru spital, în condiţiile în care s-a întâmplat ca medicii să nu poată aproba transferul pacienţilor confirmaţi pozitiv tocmai pentru că lipseau aceste dispozitive vitale.
Fundaţia Mereu Aproape a cumpărat unităţi mobile de Terapie Intensivă pentru SMURD
Întrucât numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească, prefectul județului Botoșani a solicitat deja Direcției pentru Situații de Urgență și secretarului de stat Raed Arafat alocarea unei unități mobile de Terapie Intensivă.
România are cinci astfel de unități, prin proiectul dezvoltat de Fundația SMURD, care urmărește creșterea capacității de răspuns rapid în caz de dezastre.