Antena 3 CNN Be EU Funcții-cheie în Parlamentul European. Cum este ales președintele Comisiei Europene

Funcții-cheie în Parlamentul European. Cum este ales președintele Comisiei Europene

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 00:18 27 Iun 2024 Modificat la 00:22 27 Iun 2024

Parlamentul European se constituie în mod special în grupuri, urmând ca la începutul lui iulie, mai exact din 15 iulie, la prima ședință plenară de după alegerile europene, eurodeputații să-și aleagă un nou președinte, 14 vicepreședinți și cinci chestori.

Cum este ales președintele Parlamentului European

Candidații pentru președinție pot fi propuși de un grup politic sau de cel puțin 36 de deputați. Alegerea se face prin vot secret, iar pentru a fi ales un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută a voturilor valabil exprimate, adică 50% plus un vot.

Cum sunt numiți comisarii și președintele Comisiei Europene:

Una dintre primele îndatoriri ale Parlamentului proaspăt constituit, este exact aceasta: de a alege următorul președinte al Comisiei Europene. Statele membre numesc un candidat pentru acest post, dar trebuie să țină seama, desigur, de ce s-a votat la alegeri.

Parlamentul trebuie să aprobe noul președinte al comisiei cu majoritate absolută, adică jumătate din numărul de deputați în funcție, plus 1.

Mai apoi vine alegerea comisarilor europeni. Consiliul European, de comun acord cu președintele ales al comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, știți câte unul pentru fiecare stat membru.

Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente, unde sunt audiați în domeniile care ar intra în responsabilitatea lor.

Apoi, întreaga comisie, inclusiv președintele comisiei și înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și politică de securitate, trebuie să facă obiectul unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole