Antena 3 CNN International News Fuga lui Biden din Afganistan: un dezastru

Fuga lui Biden din Afganistan: un dezastru

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 09:45 16 Aug 2021 Modificat la 10:08 16 Aug 2021

În timp ce rivalii politici ai lui Biden încearcă să-i exploateze greșelile, magnitudinea completă a crizei poate fi judecată doar prin prisma tragediei umane, a victimelor care sunt din nou supuse persecuției talibanilor, și a traducătorilor ce au lucrat pentru SUA, și care nu au putut fi evacuați, oameni ce vor suferi răzbunări teribile. Acestea vor rămâne mereu o pată pe conștiința și reputația Americii. 

”Este o pată pe integritatea și onoarea țării noastre că nici măcar acum câteva luni nu ne-am achitat datoria față de aliații noștri afgani, bărbați și femei”, a spus Jeke Wood, veteran al războiului din Afganistan.

”Le suntem datori cu vize speciale. Le suntem datori să îi ținem în siguranță, la fel cum le datorăm asta și diplomaților noștri din Kabul”, a mai spus el pentru CNN.

Statele Unite au pornit războiul din Afganistan în urmă cu 20 de ani. Au pornit la luptă din răzbunare, după atacurile asupra turnurilor gemene din New York.

Sfârșitul acestuia, fuga americanilor, umiliți de o armată primitivă, care e gata oricând să moară pentru jihad, și care a gonit din țară orice forță străină care a încercat să cucerească, începând cu englezii în 1837, este un dezastru de mari proporții. 

Războiul care a curmat viețile a mii de americani, și a și mai multor civili afgani, războiul care a costat Statele Unite 864,3 miliarde dolari, s-a încheiat atât de abrupt încât a șocat o lume întreagă. Dar poate că nu ar fi trebuit. 

În mod ironic, proasta gestionare a retragerii din Afganistan a distrus visul american despre reconstruirea unei țări măcinate de ură cu ajutorul implicării occidentului, și îndeosebi a Statelor Unite.

Prezența Americii în Afganistan se șterge ca și cum n-ar fi fost

Odată în plus, politicienii și strategii occidentali au fost nevoiți să realizeze că nu poți schimba cultura politică a unei regiuni ca pe o planșă de desen.

Ceea ce pare bun în teorie - cum ar fi revoluționara constituție afgană cu aspect liberal, adoptată în 2004 - este imposibil de aplicat în teren.

Afganistanul nu este singurul loc în care intervențiile occidentale nu au reușit să își atingă obiectivele pe care și le-au impus.

Irakul este un alt tărâm al speranțelor eșuate, cel puțin dacă ne raportăm la așteptările proclamate înaintea invaziei americane din 2003.

Și să nu uităm Vietanamul, unde, deși SUA a încercat să se retragă cu un minim de demnitate, a rămas un eșec de netăgăduit. 

Criza din Afganistan, care s-a desfășurat cu o viteză amețitoare - cel puțin pentru Wasington, este cea mai puternică lovitură dată administrației Biden de până acum.

Și a venit la doar câteva zile după mult discutata victorie a obținerii unui buget de aproximativ 3.500 de miliarde de dolari pentru infrastructură. 

Această realizare privită cu scepticism de critici, urmată de planul de salvare anti-Covid, i-au întărit lui Biden reputația de lider eficient.

Lucru care tinde, cel puțin pentru moment, să fie îngropat de imaginea fugii americane de pe tărâmul afgan. 

Biden se găsește acum în poziția de a trage ponoasele pentru greșelile altora din ultimii 20 de ani, adăugând aici și propriile sale erori. 

Va fi acuzat că a grăbit plecarea din Afganistan pentru a-și așterne apele pentru alegerile de anul viitor.

Pe de altă parte, Biden a făcut ceea ce își doreau cei mai mulți dintre americani, epuizați de un război nesfârșit, și care se întrebau constant ce mai caută SUA în Afganistan la 20 de ani de la 9/11.

Dar puterea și viteza cu care talibanii și-au recucerit țara a luat Casa Albă prin surprindere. 

După ce a trimis trupele acasă, Biden a trebuit să trimită 6.000 de oameni înapoi pentru a asigura repatrierea în siguranță a personalului ambasadei din Kabul.

Judecata lui Biden este contestată după ce a spus că victoria talibanilor nu este ”inevitabilă”. Dar că nu vor exista elicoptere care vor zbura de pe acoperișul ambasadei, în încercarea de a evacua oamenii, așa cum s-a întâmplat în Saigon. 

Acest scenariu s-a repetat de parcă ar fi fost tras la indigo. 

În acest context, pe Twitter circulă imaginea unui elicopter militar însărcinat cu evacuarea personalului ambasadei SUA din Kabul.

În același cadru a fost inserată imaginea unui elicopter american care a evacuat cetățenii americani din Saigon, Vietnam, în 1975.

Biden a rămas la Camp David și nu s-a adresat poporului american, cel puțin până acum. Într-o declarație a spus că nu regretă decizia de a părăsi Afganistanul.

Eșecul de a evacua americanii în siguranță, a produs un rău politic ireversibil pentru președinte, mai ales în contextul comparației cu Vietnam. 

După ce a declarat că ”America s-a întors” după perioada Trump, prima criză politică extrenă a lui Biden s-a sfârșit cu un eșec. 

Iar discursul președintelui despre protejarea democrației este subminat de decizia de a abandona fragilul guvern democratic din Afganistan. 

 

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole