Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Fructul care rezistă un an fără să stea la frigider, omologat în România: „Pepenele de iarnă” are multe beneficii pentru sănătate

Fructul care rezistă un an fără să stea la frigider, omologat în România: „Pepenele de iarnă” are multe beneficii pentru sănătate

de Mia Lungu    |   

Fructul care poate rezistă un an de zile fără să stea la frigider: Se numește „Pepene de iarnă” și tocmai a fost omologat de specialiștii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău. Ingredientul care îl menține proaspăt atâta timp este o ceară fină albă. Aceasta poate fi folosită cu succes în industria farmaceutică.

"Record", așa au botezat cercetătorii de la Buzău pepenele de iarnă. Numele a venit de la fructele uriașe, care depășesc 20 de kilograme.

„Denumirea populară „pepene de iarnă” sau „dovleacul de ceară”, pentru că are forma pepenelui și pentru că se păstrează foarte bine peste iarnă.

Nu are gustul pepenul pe care noi îl cunoaștem. Gustul este dulce-acrișor, pulpă albă și sigur apreciat din plin pentru beneficiile lui medicinale. Este un fruct cu bogat în antioxidanți, deci foarte bun pentru sănătate.”, a precizat Costel Vânătoru, cercetător BRGV Buzău, la Antena 3 CNN.

Fructele au nevoie de susținere specială pentru că vrejul să nu se rupă sub greutatea lor. 

„Sunt în acești saci pentru că sunt foarte mari, grei și pentru a preveni ruperea lor de pe plantă. Deci practic noi trebuie să le asigurăm, la soiul acesta care produce fructe mari, un sistem de susținere puternic, sârme rezistente, suporți puternici de susținere pentru a ajuta să nu se rupă fructele.”, spune specialistul.

Pentru că se acoperă natural cu un strat protector de ceară, fructul se poate păstra foarte bine pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, ceară obținută poate fi folosită în industria farmaceutică, pentru că are o puritate foarte mare.

„Vorbim de o ceară de puritate foarte mare, pentru că e o rășină naturală. Vorbim de o pruină, un strat de protecție pe care fructul și-l creează pentru a se proteja în primul rând de agenții patogeni.”, spune cercetătorul BRGV Buzău.

Pepepene de iarnă este o premieră nu numai pentru România, ci și pentru Europa. O dată ce a fost omologat, acesta va putea fi crescut în grădina oricui dorește. 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile