Antena 3 CNN Life Fructul care albeşte, fortifică şi curăţă dantura. Medic stomatolog: „Acţionează ca un înălbitor natural"

Fructul care albeşte, fortifică şi curăţă dantura. Medic stomatolog: „Acţionează ca un înălbitor natural"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:35 15 Iul 2024 Modificat la 11:41 15 Iul 2024

Ceea ce mâncăm și cât de des mâncăm poate face diferența între un zâmbet sănătos și dinți cariați sau cu alte tipuri de afecțiuni dentare. Medicul stomatolog Denisa Tutunaru a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, despre alimentele care ne ajută să ne păstrăm dinții cât mai sănătoși, mai ales în această perioadă

"Este bine să avem o dietă echilibrată, mai ales în această perioadă. Există alimente benefice și alimente nocive pentru dinții noștri. Dacă am putea să consumăm cât mai mult din cele benefice, ar fi bine, însă de multe ori le alegem pe cele nocive. Alegem băuturile carbogazoase, alegem să consumăm alcool. Chiar și sucurile cu gheață nu ne fac bine, pentru că avem acel obicei de a consuma gheața, chiar de a sparge gheaţa între dinți.

Alimente care dăunează dinților

  • cafea
  • vin
  • băuturi energizante
  • sosuri
  • sucuri de fructe
  • murături
  • înghețată de fructe
  • alcool

Se pot forma microfisuri la nivelul smalţului și aceste lucruri, în timp. creează eroziuni dentare. Nu avem altceva de făcut decât să evităm aceste lucruri.

Băutura cu gheață nu face bine în această perioadă, schimbările astea de temperatură, șocurile termice, de asemenea. Totodată, trebuie să înțelegem că bacteriile rele din cavitatea noastră orală se hrănesc cu zahărul, iar zahărul nu se găseşte doar în dulciuri. Zahărul este un aliment lipicios care ne rămâne pe placa bacteriană.

Alimente bune pentru dantură

  • apă
  • lapte
  • iaurt
  • mere
  • migdale
  • pește
  • nuci
  • ghimbir

Apa minerală are dioxid de carbon, iar aceasta creează un mediu acid în cavitatea noastră orală. Tot ceea ce trebuie să facem noi este să încercăm să grupăm mesele pe perioade cât mai scurte și să avem perioade de repaus alimentar. Să consumăm mere, morcovi, conopidă.

Ţelina este un super aliment care echilibrează saliva și ne protejează. Ananasul conține fenol, vitamina A şi E. Acest fruct ne protejează și echilibrează tot ce înseamnă florea bacteriană. Ne curăţă saliva şi ne împrospătează respiraţia. Mai mult, ananasul conţine xylitol, pe care îl găsim în gumele de mestecat fără zahăr, acţionând ca un înălbitor natural.", a spus medicul Denisa Tutunaru.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole