Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate De ce nu e bine să ne punem fructe sau legume pe faţă. Dr. Manole: "Ne putem păta tenul"

De ce nu e bine să ne punem fructe sau legume pe faţă. Dr. Manole: "Ne putem păta tenul"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:09 18 Ian 2022 Modificat la 11:09 18 Ian 2022

"Nu ar fi rău să mergem la un medic dermatolog pentru început, astfel încât să nu facem greşeli. Avem patru tipuri de ten care trebuie îngrijite diferit. Tenul normal, cel care nu pune probleme, dar cu toate acestea tot trebuie să folosim o cremă hidratantă. Tenul seboreic, cel în care excesul de sebum deranjează, porii sunt dilataţi. Pentru persoanele cu ten seboreic se potrivesc produsele tip gel, în ideea în care gelul se absoarbe foarte uşor. 

Tenul uscat, cel în care elasticitatea este redusă. Pielea se poate exfolia şi este acel tip de ten care îmbătrâneşte mult mai repede. În cauzul acestui tip de ten, de preferat sunt cremele emoliente, dar sub formă de creme, nu loţiuni. Mai este şi tenul sensibil. Aici, este o discuţie foarte lungă.

Din păcate, trăim într-un mediu în care sunt nenumăraţi factori care irită pielea. Aceşti pacienţii au senzaţie de mâncărime, usturime. Crema emolientă îi ajută foarte mult, dar aici mergem cu aplicarea unor creme puţin mai grase, care au rolul de a creea o barieră pe suprafaţa pielii", a explicat medicul Ionela Manole, marţi, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Tenul mixt, mai greu de îngrijit decât celelalte tipuri de ten

"Tenul mixt este mai provocator. Pacienţii sunt deranjaţi în anumite perioade de faptul că tenul este uscat pe anumite porţiuni şi gras pe alte porţiuni. Cumva, trebuie găsită o balanţă între cele două. Cu siguranţă, putem să folosim produse care să reducă din producţia de sebum, dar care să nu usuce", a precizat dermatologic.

De ce sunt atât de importante cremele cu SPF

"Pacienţii sunt încurajaţi să folosească creme cu factor de protecţie, pentru că este dovedit efectul negativ al ultravioletelor. Atunci recomandarea este să se folosească aceste creme. Sunt situaţii în care cremele cu factor de protecţie pot fi integrate în cremele hidratante. Chiar dacă sunt promovate cum că ar avea SPF, trebuie să fim foarte atenţi pentru că acestea pot avea un grad foarte scăzut de protecţie. 

Încurajăm pacienţii să aplice crema cu factor de protecţie şi crema hidratantă. Ca să fie  eficient un factor de protecţie trebuie să aibă o valoare de minim 30", a mai explicat medicul.

În ce situaţii ne fac rău cremele pe care le folosim pentru faţă

Se poate întâmpla ca pentru o piele grasă să aplicăm o cremă care este şi ea grasă. Se mai poate aplica pe tenul sensibil o cremă care are parfum sau coloranţi, care irită suplimentar şi aşa apar dermatitele de contact. 

O altă situaţie pe care trebuie să o evităm este cea legată de produsele naturale, bio. Este de înţeles această pornire către bio, dar asta nu înseamnă că aceste creme sunt mai eficiente sau mai sigure decât cele pe care le folosim în mod curent. 

Sunt pacienţii care se feresc de produsele care au parabeni ca şi conservanţi. În situaţia în care nu avem un ten sensibil, aceşti parabeni ne protejează de alte efecte secundare, respectiv au un efect antimicrobian", a mai spus Ionela Manole.

În ce situaţii nu este recomandat să punem fructe/legume pe faţă

"Este mai mult o joacă. Eficienţa lor nu este una foarte mare. Sunt produse de tipul lămâilor care au în componenţa lor vitamina c şi dacă ieşim la soare, ne putem păta pe faţă", a mai precizat medicul. 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole