Deși oamenii mănâncă fructe și legume, crezând că adoptă o alimentație sănătoasă, se pare un procentaj mare din aceste alimente conțin mai multe pesticide decât am putea crede.
Din păcate, circa 95% dintre căpșunele care nu sunt organice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul SUA conțineau niveluri detectabile de pesticide, conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, relatează CNN.
De asemenea, acestora li se alătură nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde, și ele pline de pesticie.
O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență.
Alimentele cu cea mai mică cantitate de pesticide
La polul opus sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide.
Pesticidele au fost asociate în cadrul studiilor cu nașterile premature, malformațiile congenitale și avorturile spontane. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu scăderea numărului de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări.