Antena 3 CNN Actualitate Religie Fructele de mare sunt de post sau nu? Întrebarea pentru care mulți credincioși caută un răspuns

Fructele de mare sunt de post sau nu? Întrebarea pentru care mulți credincioși caută un răspuns

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:00 11 Apr 2024 Modificat la 18:27 11 Apr 2024

În ceea ce privește alimentația în post, mulți credincioși se întreabă dacă pot consuma fructe de mare sau nu, fiind un subiect controversat, în jurul căruia s-au adunat multe păreri pro și contra.

Obiceiul de a consuma fructe de mare în perioada postului a fost împrumutat din tradiția grecească.

"Tradiția de a se consuma fructe de mare și în post, în anumite zile, este din rânduiala athonită și se referă la momentul în care Sfântul Atanasie Athonitul a rămas fără hrană pentru monahi în mănăstirea întemeiată de el. 

Întristat de acest mare neajuns, Sfântul Atanasie Athonitul a dorit să părăsească Sfântul Munte Athos. Atunci, Maica Domnului i s-a arătat în vis și l-a îndemnat pe Sfânt să mănânce ceea ce-i oferă marea. 

Astfel, Sfântul Atanasie Athonitul a apelat la hrana pe care marea i-a oferit-o", a explicat Arhimandritul Mihail Daniliuc, într-un interviu acordat pentru doxologia.ro.

Preotul subliniază că această rânduială nu are rădăcini adânci în tradiția românească, fiind vorba despre un obicei împrumutat.

"Pentru a împăca noua rânduială cu tradiția românească, cred că ar fi bine să consumăm fructe de mare în zilele în care se dezleagă la pește, pentru că aceste animale marine nu par a fi plante, astfel încât să le putem numi fructe.

Este bine să păstrăm rânduiala românească a postirii", a mai adăugat Arhimandritul Mihail Daniliuc.

De asemenea, și alți preoți români susțin că fructele de mare nu pot fi consumate în post, fiind vorba despre o perioadă caracterizată prin rugăciune și prin "înfrânarea poftelor".

Pe de altă parte, există peroți care îmbrățișează rânduiala de la Sfântul Munte, permițându-le credincioșilor să consume fructe de mare în post.

De altfel, până acum, Biserica Ortodoxă nu a acordat o hotărâre oficială în legătură cu acest subiect. 

Postul Paștelui mai este numit și Postul Mare, având în vedere că este cel mai lung dintre posturile de peste an. 

Acest post este cel mai aspru din punct de vedere alimentar, fiind două zile cu dezlegare la pește, de Buna Vestire, pe 25 martie, şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pe 28 aprilie.

În această perioadă, credincioșii sunt îndemnați, pe lângă renunțarea la alimentele "de dulce", să facă fapte bune și să rostească rugăciuni pentru iertarea păcatelor.

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole