Cel care ne poate ajuta în acest caz este un simplu fruct care are numeroase beneficii şi ne ajută la ameliorarea simptomelor gastrointestinale, spun medicii.
Aşadar, cei care au ţinut post în această perioadă e bine ca, în ziua de Paşte, să înceapă să mănânce treptat din produsele tradiţionale, pentru a nu avea apoi probleme digestive precum greaţă, balonare, vărsături, dureri, colici biliare.
Fructul care ne poate salva de la disconfortul digestiv în aceste zile este ananasul, spun medicii. Singura condiţie este ca el să fie proaspăt, şi nu din conservă, unde poate avea zahăr sau alte substanţe adăugate.
Dr. Tudor Ciuhodaru: "După post, alimentatele trebuie reintroduse treptat în alimentaţie"
În plus, nici nu trebuie să luăm medicamente preventiv, încercând astfel să evităm probleme gastrointestinale care pot apărea după mesele îmbelşugate.
"După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură.
Friptură cu salată şi garnitură, apoi o felie de ananas
Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociată unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă", a recomandat dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit b1tv.ro.
Pentru cei care au ţinut post, cel mai indicat să înceapă masa cu alimente mai uşoare, precum brânzeturi, salate şi, abia apoi, la masa următoare, carne şi prăjeli.
Este important ca organismul nostru să poată să se acomodeze cu aportul caloric de după perioada de restricţii alimentare. În plus, pentru cei mai mulţi, va urma combinaţia de grăsime şi alcool ce poate duce la colecistite, pancreatite, atenţionează medicul.
[GAL layout="2"]Dr. Tudor Ciuhodaru: "Combinația de grăsime şi alcool duce des la colecistite, pancreatite"
"După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimente mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.
Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale.
Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată.
Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic şi în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă", a spus medicul.
Ananasul, fructul care ajută la digestie
Ananasul este un fruct sărac în calorii şi plin de nutrienți și antioxidanți.
Nutrienții și compușii au beneficii dovedite în digestie, stimulează imunitatea, ameliorează simptomele în artrită, accelerează recuperarea după intervenții chirurgicale, fiind foarte util şi după efort fizic intens.
Bromelaina este un amestec enzimatic prezent în ananas şi care are multiple beneficii pentru sănătate, precum îmbunătăţirea digestiei, reducerea inflamaţiei.
Ingredientele active din bromelaina includ proteinaze şi proteaze, care sunt enzime care descompun proteinele din organism. În mod tradiţional, bromelaina a fost utilizată în medicină ca agent antiinflamator, însă noile cercetări au arătat că aceasta poate ajuta şi la tratarea tulburărilor digestive.
Cum acţionează substanţa din ananas ca să ne asigure o digestie bună
Această substanţă din ananas contribuie la tratarea tulburărilor digestive şi asigură o bună digestie. Aceasta enzimă este specializată în descompunerea proteinelor din alimente şi s-a constatat că ajută organismul să absoarbă nutrienţii mai eficient.
Studiile sugerează că substanţa din ananas scade inflamaţia colonului şi reduce secreţia de citokine pro-inflamatorii care afectează mucoasa intestinală.
Datorita faptului că această enzimă contribuie eficient la vindecarea ţesuturilor din tractul gastro-intestinal, bromelaina este benefică pentru persoanele cu probleme gastrointestinale, precum inflamaţia colonului, diaree, constipaţie sau arsuri la stomac.
De asemenea, bromelaina acţionează eficient pentru o digestie bună, reducerea balonării şi flatulenţei.
Fructul conţine cantitatea recomandată de vitamina C, potrivit FDA. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă care previne distrugerea celulară, potrivit Linus Pauling Institute din Oregon.
Ananasul ajută la păstrarea posturii şi sănătatea osoasă. Fructul conţine 75% din cantitatea recomandată de mangan, mineral esenţial pentru dezvoltarea unor oase puternice şi a unor ţesuturi sănătoase.
Dr. Tudor Ciuhodaru, atenţionare înainte de Paşte: "Simptomele gastrice care ascund un infarct miocardic"
Banalele dureri gastrice sau vărsăturile care apar în perioada Paştelui pot ascunse adevărate boli severe, precum un infarct miocardic inferior şi, de aceea, trebuie tratate cu atenţie.
Mulţi dintre români fac excese în perioada sărbătorilor, astfel că pentru ceea ce ei numesc o banală durere sau greaţă nu merg la spital, tratând acasă, de multe ori, o problemă digestivă.
Problema apare atunci când aceste simptome, la prima vedere banale, ascund, de fapt, un infarct miocardic inferior, a atenţionat medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.
"De Paşte, vorbim de cumpătare în primul rând, ea trebuie să fie cheia de bază a acestor Sărbători Pascale. Este vorba despre Divinitate, nu despre felul de a mânca şi de a bea în exces.
La apariţia simptomelor polimorfe de greţuri, vărsături, dureri epigastrice, se pot ascunde şi alte patologii severe, de exemplu infarctul miocardic inferior, aşa că un consult medical la cea mai apropiată UPU este extrem de important.
Un alt semnal de alarmă: atenţie la cei mici! Ei sunt extrem de vulnerabili şi ar trebui să fim extrem de atenţi la ce cumpărăm, pentru că poate pericolul din galantare creşte exponenţial în perioada Sărbătorilor Pascale şi în perioada imediat următoare!", a atras atenţia medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.