Antena 3 CNN Coronavirus Frica de a renunța la mască. Psiholog: "Sunt semne ale stresului post-traumatic"

Frica de a renunța la mască. Psiholog: "Sunt semne ale stresului post-traumatic"

Maria Zărnescu
2 minute de citit Publicat la 11:19 18 Mai 2021 Modificat la 11:19 18 Mai 2021

Măsurile de relaxare au împărțit românii. Pe de-o parte, sunt cetățenii care s-au bucurat de fiecare clipă de relaxare, din primele zile în care masca de protecție nu a mai fost obligatorie în România.

Pe de altă parte, există și persoane care au decis să nu renunțe la masca în spațiile deschise. Unii oameni aleg să poarte masca de protecție atât cât va fi nevoie. Ei spun că o vor purta până când vor fi convinși că pandemia a trecut și că sunt în siguranță, informează Digi 24.

Mai mult decât atât, oamenii spun că s-au obișnuit să poarte masca, iar astfel recunosc că se simt mai protejați.

Unii români se tem să renunțe la mască

Psihologii spun că este un gest perfect normal, iar pe străzi vor exista în continuare oameni care aleg să poarte masca de protecție. Mai mult decât atât, în timpul pandemiei, persoanele s-au confruntat cu o frică de moarte, deci este normal să existe stresul post-traumatic.

"Perioada aceasta a pandemiei a creat foarte multe simptome, foarte multe trăsături specifice stresului post-traumatic, așa că nu o să fie nimic anormal dacă o să vedem în continuare oameni care poartă mască. Până la urmă, ne-am confruntat cu o frică de moarte. Poate nu mi-a fost frică că o să îmi fie mie afectată sănătatea, dar mi-a fost frică pentru părinții mei, pentru bunicii mei.

Lucrurile astea continuă să rămână în interiorul nostru, frica aceasta continuă să rămână", a explicat psihologul Adina Radu, pentru sursa citată mai sus.

Prof. Tudorel Butoi: "Am remarcat cupluri de tineri, ei nu purtau mască"

În cursul zilei de sâmbătă, profesorul Tudorel Butoi a povestit, la Antena 3, că s-a plimbat prin București și a remarcat faptul că oamenii nu renunțaseră încă la masca de protecție.

Totuși, psihologul criminalist a ținut să menționeze că printre persoanele care  nu foloseau masca, în prima zi de relaxare, se numărau tinerii și cuplurile de tineri:

Primele măsuri de relaxare au intrat în vigoare în data de 15 mai, când masca de protecție nu a mai fost obligatorie în spațiile publice deschise, cu excepția locurilor aglomerate. Așa cum au existat persoane dorince să renunțe, în sfârșit, la mascăm au existat și persoane care ar fi preferat să o poarte în continuare.

Profesorul Tudorel Butoi a comentat, la Antena 3, reacțiile românilor față de primele măsuri de relaxare:

"Am văzut de dimineață, în mișcările acestea, mai ales în centru, ne duce într-o zonă paradoxală. Toată lumea poartă mască, parcă într-un spirit de front, de a se opune.

Acum, când s-a dat recomandarea de a nu mai purta mască, se poartă. Una e ordinul, care a fost respectat și asupra căruia au fost atâtea discuții, iar acum asta este recomandarea.

Foarte mulți dintre cetățeni poartă masca într-o înverșunare extraordinară. Am remarcat cupluri, tineri, nici unul nu avea mască.

Cuplurile se țin de mână, se bucură de soare și normal că botnița nu ajută în cuplu să te săruți, să te mângâi și să transmiți energii pozitive", a declarat profesorul Tudorel Butoi, la Antena 3.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole