Federaţia Română de Fotbal (FRF) anunţă că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne sancţiunile dictate de UEFA în urma incidentelor petrecute la meciul România - Kosovo, disputat pe 15 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Liga Naţiunilor.
Partida nu s-a încheiat pe teren, după ce echipa oaspete a refuzat să mai continue jocul cu mai puţin de două minute până la finalul minutelor adiţionale. Arbitrul a fost nevoit să fluiere finalul meciului după o aşteptare de peste o oră, timp în care doar echipa României a rămas pe teren.
FRF consideră că sancţiunile impuse de UEFA sunt nejustificate şi atrage atenţia asupra lipsei măsurilor împotriva federaţiei kosovare, potrivit unui comunicat transmis marți.
„Noi am primit nişte amenzi şi o sancţiune pe care le considerăm prea mari”
''Kosovo a încălcat cel mai important principiu din fotbal, şi anume ca meciul să se joace pe teren. Cu toate acestea, echipa kosovară nu a fost sancţionată. În schimb, noi am primit nişte amenzi şi o sancţiune pe care le considerăm prea mari'', a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.
FRF subliniază că suporterii români au avut un comportament civilizat în timpul meciului şi că aceştia au fost provocaţi, existând mai multe dovezi în acest sens. Prin acest demers FRF doreşte să protejeze imaginea fotbalului românesc şi să lupte pentru respectarea principiilor de fairplay.
UEFA a decis pe 20 noiembrie că ''meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federaţiei Române de Fotbal şi Federaţiei de Fotbal din Kosovo, jucat pe 15 noiembrie 2024, este declarat pierdut de Federaţia de Fotbal din Kosovo (considerat pierdut cu 0-3) pentru responsabilitatea de a nu fi jucat meciul în întregime (conform articolului 25.01 din regulamentul UEFA Nations League)''.
Totodată, federaţia din Kosovo a fost amendată cu 6.000 de euro, pentru ''comportamentul nepotrivit al echipei sale''.
FRF a primit amenzi de 128.000 de euro
La rândul său, FRF a fost găsită vinovată de mai multe încălcări ale regulamentului şi a fost sancţionată amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.
UEFA a decis ''să amendeze FRF cu suma de 50.000 de euro şi joace porţile închise următorul meci ca federaţia gazdă, din cauza comportamentului rasist şi/sau discriminatoriu al suporterilor (în legătură cu scandări xenofobe antimaghiare)''.
Totodată, FRF a fost amendată cu 30.000 de euro pentru transmiterea de ''mesaje politice provocatoare, nepotrivite pentru un eveniment sportiv''.
FRF a mai fost sancţionată cu amenzi de 9.000 de euro - pentru aruncarea de obiecte, de 4.500 de euro - pentru aprinderea de torţe, 8.000 de euro - pentru folosirea de lasere, 12.500 de euro - pentru manifestări în timpul imnurilor şi cu 14.000 de euro pentru blocarea căilor de acces.
De asemenea, FRF a fost avertizată pentru comportamentul nepotrivit al echipei naţionale.
Presa a relatat că şi Federaţia din Kosovo ar fi depus apel la TAS împotriva deciziei UEFA.
Meciul dintre naţionala de fotbal a României şi Kosovo a fost abandonat la scorul de 0-0, pe 15 noiembrie, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C2 din Liga Naţiunilor, după ce echipa oaspete s-a retras de pe teren în min. 90+5.
Meciul, care a fost la câteva zeci de secunde de a se încheia natural, după timpul suplimentar acordat de arbitru, s-a încheiat grotesc, cu echipa Kosovo părăsind terenul fără un motiv plauzibil, în ciuda încercărilor arbitrului de a-i determina pe jucătorii oaspeţi să rămână pe gazon.
După o întrerupere de circa 70 de minute, arbitrul danez Morten Krogh a revenit pe teren şi a fluierat sfârşitul meciului doar în prezenţa jucătorilor români.
Incidentele au izbucnit când căpitanul oaspeţilor, Amir Rrahmani, l-a bruscat pe Denis Alibec
Incidentele au izbucnit în min. 90+5, când căpitanul oaspeţilor, Amir Rrahmani, jucător la Napoli, l-a bruscat pe Denis Alibec, iar jucătorii celor două echipe s-au implicat în busculadă. Conflictul a fost aplanat în cele din urmă, iar arbitrul Krogh a dat trei cartonaşe galbene, primite de Rrahmani, Alibec şi Dellova.
România a primit lovitură liberă, dar jucătorii au continuat să se îmbrâncească în careu înaintea executării ei, iar jucătorii kosovari au decis să părăsească terenul.
În condiţiile în care România a câştigat meciul tur, de la Prishtina, cu 3-0, Kosovo avea nevoie de cel puţin o victorie la acest scor la Bucureşti pentru a păstra şanse de a câştiga grupa şi a promova în Liga B.
Jucătorii kosovari şi-au motivat acţiunea prin faptul că unii spectatori ar fi scandat ''Serbia, Serbia''. Kosovo şi-a declarat independenţa, dar nu este recunoscută de Serbia şi nici de România.
Kosovo a părăsit terenul din aceleaşi motive şi la meciul dintre cele două echipe din septembrie 2023, în preliminariile EURO 2024, dar jucătorii kosovari au revenit atunci pe gazon după circa o oră şi meciul s-a putut încheia (2-0 pentru România).
În urma deciziei UEFA, România a promovat în Liga B
În urma deciziei UEFA, România a terminat C2 cu 18 puncte şi a promovat în Liga B. Kosovo s-a clasat pe locul al doilea, cu 12 puncte, Cipru a terminat pe trei, cu 6 puncte, iar Lituania pe ultimul loc, fără vreun punct.
Liga Naţiunilor 2024/25 are efect direct şi asupra preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026. Cele mai bune patru câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru CM 2026, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice. Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte patru echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele patru naţionale europene participante la Cupa Mondială din Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.
Tragerea la sorţi a preliminariilor europene pentru CM 2026 va avea loc pe 13 decembrie, la ora 13:00, ora României, la sediul FIFA din Zurich.
Extinderea competiţiei pentru ediţia din 2026 a crescut numărul locurilor alocate echipelor UEFA de la 13 la 16. Cupa Mondială din Statele Unite, Mexic şi Canada va reuni pentru prima dată un total de 48 de echipe. Formatul preliminariilor europene va fi unul cu 12 grupe a câte 4 sau 5 echipe. Câştigătoarele grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială.