Antena 3 CNN Conținut plătit Frenzyvr.com: totul despre realitatea virtuală

Frenzyvr.com: totul despre realitatea virtuală

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 17:48 26 Iul 2021 Modificat la 17:48 26 Iul 2021

În cazul nostru, experiții sunt cei de la https://www.frenzyvr.com/, sala de jocuri VR din București care îți va oferi momente unice și distracție nelimitată.

Să vedem, deci, definiția realității virtuale: realitatea virtuală sau VR este o tehnologie care permite unei persoane să fie “scufundată” într-o lume artificială creată digital. Nu trebuie confundată cu realitatea augmentată, care este o cu totul altă tehnologie și are alt tip de aplicații.

VR-ul poate fi o reproducere a lumii reale sau a unui univers total imaginar. Experiența este atât vizuală, auditivă și, în unele cazuri, haptică cu producerea de feedback de efecte. Atunci când persoana este echipată cu interfețele adecvate, cum ar fi mănuși sau îmbrăcăminte, aceasta poate experimenta anumite senzații legate de atingere sau anumite acțiuni (lovitură, impact etc.).

Căști de realitate virtuală

Această imersiune se face folosind o cască de realitate virtuală care plasează un sistem de afișare 3D stereoscopic pe nas, în fața ochilor. Unele modele sunt echipate cu senzori care detectează mișcarea capului pentru a permite utilizatorului să privească în jur. Imaginile sunt apoi recalculate în timp real pentru a se sincroniza cu direcția privirii.

Camere de realitate virtuală

Există, de asemenea, camere de realitate virtuală în care imaginile sunt proiectate pe pereți, podea și tavan cu un sistem de captare a mișcării care este utilizat pentru a regla perspectiva în funcție de mișcări.

Realitatea virtuală și aplicațiile sale: jocuri video, simulatoare etc.

Realitatea virtuală pentru publicul larg a cunoscut un adevărat boom din 2015, odată cu apariția căștilor care sunt atât mai eficiente, cât și mai accesibile. Mai mulți producători, inclusiv Samsung (Gear VR), HTC (HTC Vive), Sony (PlayStation VR) și Oculus (Oculus Rift) au lansat căști echipate cu senzori de mișcare, destinate în principal jocurilor video și aplicațiilor recreative. Acestea sunt conectate la un computer sau la o consolă de jocuri.

Realitatea virtuală are și multe alte aplicații: instruire cu simulatoare, tratarea fobiilor, simularea procedurilor chirurgicale, arhitectură, arheologie cu reconstrucția siturilor, vizite virtuale la muzee etc.

Ce este realitatea virtuală

Termenul de realitate virtuală cuprinde o serie de tehnologii informatice care au ca scop “scufundarea” uneia sau mai multor persoane într-un mediu virtual creat de software. Vorbim despre un mediu care reproduce mai mult sau mai puțin fidel un cadru real.

Utilizatorul accesează setarea virtuală printr-o cască de realitate virtuală. Pentru o imersiune totală, realitatea virtuală nu folosește doar viziunea mediului recreat de software.

Alte simțuri precum mirosul (difuzia mirosurilor), auzul (emisia de zgomote) și atingerea pot fi stimulate cu dispozitive mai avansate.

Realitatea virtuală este uneori denumită VR, realitate simulată de computer sau multimedia captivantă. Uneori este confundată greșit, cum am spus, cu realitatea augmentată, care se bazează pe un mediu real cu adăugarea de elemente virtuale, de unde și termenul de realitate augmentată, care într-un fel corespunde unei îmbunătățiri a realității.

Pentru ce sau cine este realitatea virtuală

Pentru publicul larg, realitatea virtuală este foarte des asociată cu jocurile video. Cu casca potrivită, intrai în pielea unui soldat care trebuie să depășească obstacolele și să doboare cât mai mulți dușmani. Sau participi la aventuri în junglă, aventuri pe care niciodată nu le-ai putea trăi în realitate. Unele videoclipuri muzicale și filme 3D se bazează, de asemenea, pe VR. Însă scopurile acestei tehnologii nu sunt doar pentru distracție.

În domeniul militar, această tehnologie avansată este utilizată, de exemplu, pentru instruirea piloților de avion și a parașutiștilor.

În domeniul sănătății, ea îi ajută pe chirurgi înainte de intervenția chirurgicală și ajută la tratarea unor pacienți cu fobii severe. Aplicațiile comerciale sunt, de asemenea, în creștere.

Unele companii de transport și companii de asigurări folosesc realitatea virtuală în scopuri publicitare pentru a catapulta clientul în interiorul vehiculelor lor sau pentru a-l educa despre pericole reale, cum ar fi accidentele de circulație. VR are, de asemenea, locul său în educație, în special în contextul video conferințelor virtuale și în arhitectură pentru a vizită clădiri înainte de construirea lor.

Cum funcționează realitatea virtuală

Căștile de realitate virtuală au sarcina de a te trimite într-un mediu virtual, făcându-te să crezi că scenele sunt acolo și că sunt într-adevăr reale. Cum își exercită acest accesoriu puterea de convingere? În mare parte datorită unui ecran stereoscopic.

Ambii ochi văd aceleași imagini, dar nu chiar în același unghi pentru a experimenta profunzimea. Însă Parallax contribuie, de asemenea, la profunzime. Această tehnică constă în deplasarea mai lentă a anumitor obiecte pentru a accentua distanța dintre acestea și utilizator.

Realismul mișcărilor este obținut cu mai mulți senzori: giroscopul pentru unghiuri, accelerometrul pentru mișcări 3D și magnetometrul pentru a detecta poziția căștii. Acești senzori sunt grupați împreună sub numele „head-traking”. Pe partea audio, imersiunea este asigurată de un sunet spațializat care reproduce zgomote din diferite unghiuri în funcție de poziția utilizatorului.

Cam acestea sunt, în mare, cele mai utile informații pe care ar trebui să le reții în legătură cu ce este, ce face și cui se adresează realitatea virtuală. Această tehnologie este încă la început de drum și dezvoltarea ei este iminentă. Pentru cei care doresc să experimenteze minunea numită VR, sălile precum Frenzy VR sunt perfecte.

La prețuri decente, un adult sau un copil cu vârsta de peste 7 ani poate participa la misiuni, călătorii sau aventuri interactive, la experiențe de grup sau individuale, inclusiv în cadrul unor petreceri tematice organizate în sală. Intră pe frenzyvr.ro pentru a afla mai multe detalii!

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole