Antena 3 CNN Externe Franța, zguduită de furia protestatarilor din orașe, după declarațiile președintelui Macron | Lider sindical: "Guvernul a dat foc la țară!"

Franța, zguduită de furia protestatarilor din orașe, după declarațiile președintelui Macron | Lider sindical: "Guvernul a dat foc la țară!"

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 16:38 23 Mar 2023 Modificat la 17:52 23 Mar 2023

Joi, manifestanții au blocat accesul la un terminal al principalului aeroport din Paris, s-au așezat pe șinele de tren, s-au ciocnit cu forțele de ordine și au aruncat cu proiectile într-o secție de poliție la protestele convocate de sindicate în toată țara.

Poliția a efectuat primele arestări, a transmis Antena 3 CNN. "Aeroportul Roissy - Charles de Gaulle a fost afectat de o acțiune spontană a lucrătorilor aeroportuari", a relatat Reuters.

La Nantes, în vestul țării, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Citește și: Operațiunea "orașe moarte" în Franța | Un milion de oameni, la proteste 

În Rennes, forțele de ordine au folosit tunuri cu apă iar în Lorient, proiectilele aruncate în curtea unei secții de poliție au declanșat un incendiu, după cum a relatat presa locală.

În apropiere de Toulouse, în sud-vestul țării, mormane de moloz și resturi incendiate au blocat traficul pe autostradă.

[GAL layout="5"]

Scene cu scutieri care se repliază în fața participanților furioși și apoi contraatacă cu cartușe cu gaze lacrimogene au fost difuzate de Antena 3 CNN.

Macron i-a comparat pe francezii din stradă cu adepții lui Trump care au atacat Capitoliul

"Există multă furie, e o situație explozivă", a declarat șeful centralei sindicale CGT, Philippe Martinez, la începutul unui miting desfășurat la Paris.

Liderii sindicali au făcut apel la calm, dar s-au arătat iritați de ceea ce au numit comentariile "provocatoare" ale lui Macron.

După mai multe săptămâni, președintele francez a rupt tăcerea cu privire la reforma pensiilor.

El a spus că rămâne ferm în privința acestei legi, care va intra în vigoare până la sfârșitul anului, și i-a comparat pe participanții la protestele de stradă cu adepții lui Donald Trump, care au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021, pentru a împiedica preluarea mandatului prezidențial de către Joe Biden.

Sondajele de opinie au arătat că majoritatea cetățenilor se opun creșterii vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, măsură prevăzută să intre gradual în vigoare, până în 2030.

Lider de sindicat: "Guvernul a dat foc la țară"

"Sunt în grevă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor, dar și împotriva a ceea ce se întâmplă în guvern", a declarat Lucile Bidet, un lucrător la Air France în vârstă de 27 de ani, participant la un miting la Nantes.

"Strada are legitimitate în Franța. Dacă domnul Macron nu-și poate aminti această realitate istorică, nu știu ce caută aici", a spus, la rândul său, Willy Mancel, în vârstă de 42 de ani, angajat în industria de divertisment.

Celine Verzelett, secretara confederației CGT, a avertizat la postul de radio France Inter că furia oamenilor scapă de sub control.

"Vrem să se traducă în acțiuni organizate și coordonate, dar nu controlăm tot ce se poate întâmpla", a spus ea, adăugând că eventualele evoluții violente cad "în responsabilitatea guvernului, care a dat foc țării".

Guvernul speră că protestatarii vor obosi, pentru că pierd bani în zilele de grevă

Joi, producția de energie electrică a fost redusă, pe fondul protestelor.

Transporturile aeriene vor continua să se desfășoare la nivel redus și în weekend, a anunțat Autoritatea franceză a aviației civile.

Protestele au afectat, de asemenea, depozitele de combustibili și au dus la blocarea unui terminal GNL (gaz natural lichefiat) în orașul Dunkerque din nordul țării.

Desfășurate zilnic de când guvernul și-a asumat răspunderea pentru reforma pensiilor, manifestațiile din stradă reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorității președintelui francez, de la revolta Vestelor Galbene" de acum patru ani.

Pierderea zilelor de salariu de către lucrătorii participanți la grevă îi afectează pe francezi într-o perioadă de inflație ridicată, iar guvernul speră că protestele își vor pierde, în cele din urmă, din vigoare, notează presa internațională.

Foto principală și galerie: proteste pe calea ferată în Toulouse și pe străzi, la Paris, împotriva reformei pensiilor

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole