Decizia este în vigoare și a fost anunțată de guvernul Franței.
Noile restricții sunt menite să tempereze răspândirea variantei Omicron.
Marea Britanie înregistrează în prezent un număr de cazuri Omicron mult mai mare decât Franța deși numărul de noi infectări COVID este relativ apropiat.
Astfel, autoritățile britanice au raportat, miercuri, 78.610 noi infectări în ultimele 24 de ore, record absolut, deși probabil temporar, de la începutul pandemiei.
Dintre acestea, ceva mai mult de 10.000 de cazuri au fost confirmate ca fiind provocate de varianta Omicron însă se estimează că numărul real ar fi dublu.
Prin comparație, în același interval, Franța a anunțat 65.713 cazuri COVID, însă dintre acestea doar 240 au fost confirmate ca fiind Omicron.
"În condițiile în care varianta Omicron se răspândește extrem de rapid în Regatul Unit, guvernul francez a decis să reinstituie criteriul 'motivului convingător' pentru călătoriile dinspre și către Marea Britanie și să reimpună testele obligatorii la plecare și la sosire", se precizează într-o declarație emisă de biroul premierului Jean Castex.
Ce a decis Parisul că se întâmplă cu călătorii din Marea Britanie
De la miezul nopții de vineri spre sâmbătă (ora 1 dimineața în România) toți călătorii din Marea Britanie trebuie:
- să prezinte un test negativ PCR sau antigen cu rezultatul realizat cu mai puțin de 24 de ore înaintea sosirii în Franța;
- să se înregistreze pe o platformă digitală și să furnizeze o adresă pentru șederea în Franța;
- să se izoleze, odată ajunși în Franța, timp de o săptămână sau pentru 48 de ore, în cazul în care prezintă un al doilea test negativ.
Aceste restricții se aplică și în prezent însă doar celor care nu sunt complet vaccinați.
Nerezidenții obligați să prezinte un "motiv convingător" pentru vizită nu pot invoca turismul sau lucrul care nu presupune urgență.
Vizitele familiale sunt acceptate.
Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, susține că transportatorii vor fi exceptați de la noile restricții.