Se va întâmpla astfel dacă Alianța Nord-Atlantică va decide în acest sens, a declarat, sâmbătă, ministrul apărării din Franța, Florence Parly (foto), într-un interviu pentru postul de radio France Inter, citat de presa internațională.
Această desfășurare, dacă va avea loc, "nu este destinată să ducă la vreo escaladare militară", a precizat Parly, în contextul crizei de la frontiera ruso-ucraineană.
Ministru francez: Ținând cont de trupele mobilizate de Rusia, trebuie să fim realiști
"Discuțiile continuă și suntem convinși că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluții diplomatice", a spus ea, cu referire la convorbirea telefonică pe care președintele Emmanuel Macron a avut-o vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Pe de altă parte, ministrul francez a făcut apel la "realism și luciditate", având în vedere mobilizarea mai multor zeci de mii de soldați ruși la frontiera Rusiei cu Ucraina și unele mișcări din ultimele zile în Belarus.
"Franța este pregătită, dacă NATO va decide, să desfășoare elemente militare în România", a concluzionat Parly, indicând că este vorba de "câteva sute de oameni".
Ministrul a amintit că Franța are deja forțe militare în Estonia şi a explicat că propunerea este ca țara sa să acționeze în România în calitate de "națiune-cadru" a forței internaționale NATO.
Președinții rus și francez au convenit să continue dialogul
În convorbirea telefonică de vineri, Macron şi Putin au exprimat dezacorduri "importante" cu privire la Ucraina, dar au promis să continue dialogul.
Președintele rus l-a asigurat pe omologul său francez că nu dorește o confruntare, deși a insistat că solicitările Rusia către SUA și NATO sunt necesare pentru securitatea țării sale.
Una din cereri susține că Ucraina nu ar trebui să intre niciodată în NATO, iar altele vizează retragerea forțelor şi echipamentelor militare ofensive din țările apropiate de frontierele sale, care au aparținut fostului bloc comunist, între care România și Bulgaria.
În răspunsul către Moscova, SUA și NATO au precizat că ușa alianței rămâne deschisă și au insistat asupra principiului că fie care țară trebuie să-și poată alege, liberă, alianțele.