Antena 3 CNN Externe Franța face istorie cu prima comunicare prin lasere spațiale între Pământ și un satelit

Franța face istorie cu prima comunicare prin lasere spațiale între Pământ și un satelit

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:23 24 Sep 2024 Modificat la 22:23 24 Sep 2024

Franța a anunțat stabilirea cu succes a unei legături laser stabile, constituind o premieră mondială în comunicațiile optice prin satelit de mare viteză între un nano-satelit aflat pe orbită joasă și o stație terestră comercială de comunicații optice. Mai exact, satelitul Keraunos a reușit să evite perturbările cauzate de turbulențele atmosferice pentru a obține o calitate optimă a transmisiunii. Proiectul Keraunos contribuie la obiectivele Legii de Programare Militară 2024-2030, care vizează consolidarea prezenței și capacităților Franței în spațiu, scrie Interesting Engineering. 

Experimentul a început spre sfârșitul anului 2023, odată cu lansarea satelitului Keraunos de către Agenția de Inovare în Apărare (AID) din Franța, parte a Direcției Generale pentru Armament (DGA), în colaborare cu două companii franceze din domeniul New Space, Unseenlabs și Cailabs.

Obiectivul a fost testarea comunicațiilor de mare viteză bazate pe tehnologii inovatoare ale companiei Cailabs.

Experimentul a constat în stabilirea unei legături laser stabile pe durata mai multor minute, permițând astfel urmărirea mișcării unui nano-satelit pe orbită joasă de la o stație terestră optică. Rezultatul a fost obținut în vara anului 2024, conform unui comunicat de presă al Agenției de Inovare în Apărare (AID) din Franța

Avantajele legăturii laser și optice față de legătura radio

Potrivit AID, avantajele comunicării prin legături optice în loc de cele radio sunt: viteză crescută, discreție sporită și eliberarea de reglementările legate de utilizarea spectrului radio.

Satelitul Keraunos a reușit să evite perturbările cauzate de turbulențele atmosferice pentru a obține o calitate optimă a transmisiei, conform comunicatului de presă.

La începutul acestui an, NASA a folosit, de asemenea, un nou sistem puternic de comunicații laser pentru a trimite imagini și videoclipuri cu animale de companie îndrăgite până la Stația Spațială Internațională.

NASA a testat primul său sistem de releu laser bidirecțional, complet, în cadrul acestui experiment. Agenția a folosit tehnologia laser pentru a transmite date la viteze de 1,2 gigabiți pe secundă, mult mai rapid decât descărcarea unui film.

Anterior, agenția spațială americană a demonstrat puterea transferului de date prin laser prin misiunea Psyche. În cadrul acestei demonstrații, un videoclip cu o pisică portocalie a fost transmis pe o distanță de 19 milioane de kilometri prin conexiuni laser către sistemul DSOC (Deep Space Optical Communications) al navei spațiale Psyche.

Teste de comunicații optice ale satelitului francez Keraunos

Tehnologia companiei Cailabs a avut un rol important în misiune, deoarece a permis crearea unui receptor terestru care să depășească aceste constrângeri, fiind suficient de fiabil și robust pentru a fi comercializat.

Nano-sateliții companiei Unseenlabs au avut și ei un rol major în misiune, oferind posibilitatea „integrării sarcinii utile laser în termenii foarte scurți impuși de ritmul New Space.”

Aceste lasere au permis transmiterea datelor către stațiile terestre realizate de Cailabs.

Misiunea de succes a deschis calea pentru utilizarea comunicațiilor laser spațiale pe platforme mobile, terestre, navale sau aeriene.

Franța intenționează, de asemenea, să integreze această tehnologie în viitoarele sisteme de sateliți ale Ministerului Forțelor Armate.

Patrick Aufort, directorul AID, a declarat: „Sunt încântat de succesul acestui prim test de comunicații optice cu satelitul Keraunos, primul demonstrator inițiat de Agenție în domeniul spațial. Scopul nostru este să avem succes și în viitoarele noastre proiecte, bazându-ne pe creativitatea și ingeniozitatea companiilor din ecosistemul emergent New Space din Franța.”

Proiectul Keraunos contribuie la obiectivele Legii de Programare Militară 2024-2030, care vizează consolidarea prezenței și capacităților Franței în spațiu.

Etichete: Franta sistem laser
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole