Antena 3 CNN Externe Franța și alte state europene pregătesc o misiune diplomatică în Afganistan, fără a recunoaște regimul taliban

Franța și alte state europene pregătesc o misiune diplomatică în Afganistan, fără a recunoaște regimul taliban

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 10:35 04 Dec 2021 Modificat la 10:35 04 Dec 2021

O declarație în acest sens a fost făcută sâmbătă de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Ne gândim la o organizare a mai multor ţări europene (...) la un loc comun pentru mai mulţi europeni, care ar permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi", a spus Macron la Doha, înainte de a pleca în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu de două zile început vineri în zona Golfului.

Ţările occidentale încă nu s-au decis în privinţa relaţiilor cu regimul talibanilor, care au preluat puterea în Afganistan în august, după o ofensivă fulger care a coincis cu retragerea ultimilor militari din misiunea internaţională condusă de SUA.

De atunci, ambasadele occidentale de la Kabul s-au închis şi diplomaţii au fost retraşi, în timp ce talibanii cucereau capitala.

Ulterior, aceştia au instalat un guvern interimar din care fac parte persoane supuse unor sancţiuni de către Statele Unite şi ONU.

Noua putere din Afganistan nu a fost deocamdată recunoscută oficial nici de SUA, nici de ţările europene.

Politicienii occidentali  îi acuză pe talibani, majoritar paştuni, că nu-și respectă angajamente privind includerea altor grupări politice şi etnii în guvern şi nici promisiunile privind drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Macron: Reprezentanță diplomatică fără recunoașterea regimului taliban

Iniţiativa diplomatică anunțată de Macron ar fi un demers "diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii", susține președintele francez. 

"Vom avea o reprezentanţă imediat ce o putem deschide", a explicat Macron, adăugând că mai trebuie lucrat la problemele de securitate.

După un dialog cu talibanii, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a indicat, la rândul său, că ar putea deschide o misiune în Afganistan.

Un comunicat arăta că "delegaţia UE a subliniat că posibilitatea stabilirii unei prezenţe minime pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoaşterea, va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de decizii efective ale autorităţilor de facto, care să permită UE asigurarea unei protecţii adecvate a personalului şi a clădirilor".

Franţa a anunţat separat, vineri, că a încheiat cu ajutorul Qatarului o misiune de evacuare din Afganistan. Ca urmare, peste 300 de oameni, majoritatea afgani, au reuşit să părăsească ţara.
 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole