Ordinul emis de guvernul de la Paris spune că tensiunile în cazul medicamentelor pe bază de paracetamol continuă de mai bine de 6 luni, în special pentru variantele destinate copiilor.
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor le-a cerut farmaciștilor să raționalizeze vânzarea acestora.
Guvernul francez vorbește în ordinul său și despre agravarea situației sanitare din China, unde cazurile de coronavirus explodează.
După ridicarea unor restricții sanitare drastice, guvernul chinez a interzis exportul de paracetamol, chiar dacă țara produce o mare parte din ingredientul activ folosit de laboratoarele din întreaga lume.
Ministru Sănătății, anunț despre criza medicamentelor din farmacii: ”Vor fi la dispoziția celor care au nevoie”
”În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție.
(...) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale.
Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătății spune că există soluții astfel încât spitalele să poată beneficia de antivirale.
”Știu 5 sau 6 mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă.
Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare.
Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie”, a informat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.