Antena 3 CNN Sport Franța a interzis jurnaliștii din Rusia la Jocurile Olimpice. Cum a reacționat Moscova

Franța a interzis jurnaliștii din Rusia la Jocurile Olimpice. Cum a reacționat Moscova

de Ioana Coman    |   

Autoritățile franceze au refuzat să primească jurnaliștii din Rusia la Jocurile Olimpice care încep pe 26 iulie, din cauza unor temeri privind posibile acte de spionaj. Această decizie este „inadmisbilă”, a reacționat Moscova.

Rusia a condamnat interdicţia impusă de Franţa jurnaliştilor săi de a acoperi întrecerile sportive ale Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris, la care participă doar 15 sportivi ruşi cu statutul de neutri, scrie EFE, preluată de Agerpres.

„Considerăm că asemenea decizii sunt inadmisibile. Credem că încalcă libertatea presei, nu în formă indirectă, ci directă'”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, în conferinţa zilnică de presă.

Peskov, care a acuzat Franţa că nu şi-a respectat obligaţiile internaţionale, a cerut organizaţiilor care asigură apărarea drepturilor omului să reacţioneze la ceea ce s-a întâmplat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a asigurat că libertatea presei şi drepturile jurnaliştilor sunt „cuvinte goale” pentru preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Argumentul invocat în luarea deciziei de ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, este acela de a preveni comiterea unor acte de spionaj sau atacuri cibernetice în timpul Jocurilor.

Darmanin a estimat la 4.300 numărul persoanelor cărora li s-a refuzat intrarea, fie ei jurnalişti, membri ai delegaţiilor, voluntari, tehnicieni sau muncitori.

Canalele publice ruse de televiziune au decis, pentru prima dată după Los Angeles '84, să boicoteze Jocurile de la Paris, necumpărând drepturile de televiziune. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile