Antena 3 CNN International News "Cârtița" Facebook se întâlnește cu membrii Comitetului care poate obliga rețeaua să-și schimbe deciziile de conținut

"Cârtița" Facebook se întâlnește cu membrii Comitetului care poate obliga rețeaua să-și schimbe deciziile de conținut

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 23:51 11 Oct 2021 Modificat la 00:07 12 Oct 2021

Haugen a furnizat avocaților și presei mii de documente în sprijinul acuzațiilor că Facebook utilizează algoritmi care favorizează afișarea de conținut bazat pe ură și dezbinare, pentru a crește angajamentul utilizatorilor și a-și maximiza profiturile.

Ea a fost audiată într-o subcomisie a Senatului SUA, unde a spus că utilizarea Facebook de către lideri și regimuri autoritare ridică îngrijorări "de resortul siguranței naționale" a SUA.

Haugen a mai arătat că platforma răspândește printre tineri conținut dăunător, asociat cu tulburări alimentare.

"În lumina gravelor acuzații făcute la adresa Facebook de către d-na Haugen, i-am transmis o invitație de a se adresa Comitetului în următoarele săptămâni, invitație care a fost acceptată", a menționat, luni, într-un comunicat de presă această structură independentă, care are capacitatea de a analiza și, eventual, schimba deciziile Facebook în ceea ce privește conținutul. 

"Membrii Comitetului apreciază oportunitatea de a discuta experiențele doamnei Haugen și de a strânge informații care pot ajuta la promovarea unei mai mari transparențe și responsabilități din partea Facebook, prin deciziile și recomandările noaste în diverse cazuri", se mai spune în comunicatul menționat.

Frances Haugen: Facebook a mințit Comitetul de Supraveghere în mod repetat

La rândul său, Frances Haugen a confirmat pe Twitter, luni, că a accepta invitația Comitetului de Supraveghere Facebook de a-i pune pe membrii acestuia la curent cu ce a aflat în lunile în care a lucrat pentru companie.

"Facebook a mințit Comitetul în mod repetat și abia aștept să le spun adevărul", a adăugat ea.

Facebook nu a comentat imediat informațiile privind prezența fostului său director de produs în fața Comitetului de Supraveghere.

Comitetul de Supraveghere Facebook este format din mai mulți experți în domenii precum libertatea de expresie, drepturile omului și jurnalism.

El a apărut ca urmare a intenției declarate chiar de Facebook în 2018, de a forma o entitate independentă care să examineze deciziile privind conținutul postat pe platformă.

Comitetul de Supraveghere examinează excepțiile de la moderarea conținutului pe Facebook

Facebook anunțat în octombrie 2020 că acestă structură va începe să audieze cazuri.

Viitoarea discuție cu Frances Haugen ar putea determina Comitetul să examineze o serie de probleme din cadrul companiei.

Nu este clar dacă Facebook a solicitat Comitetului să analizeze sau să ia o decizie cu privire la vreunul dintre aspectele sesizate de Haugen.

Pe baza documentelor puse la dispoziție de fosta angajată Facebook, The Wall Street Journal a relatat cu privire la existența
a unui sistem utilizat de Facebook, numit "verificare încrucișată" (cross check).

Este un sistem care poate excepta de la politicile de moderare a conținutului persoane publice sau puternice.

Ulterior, Comitetul de Supraveghere a declarat că va analiza sistemul.

Luni, această structură a menționat că evaluează "dacă Facebook a fost pe deplin sincer în răspunsurile sale privind sistemul de verificare încrucișată" și că intenționează să publice rezultatele în primul său raport trimestrial de transparență la sfârșitul acestei luni. 

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole