Antena 3 CNN Externe Fox News: Iranul ar putea ataca Israelul în mai puțin de 24 de ore. Biden i-a sunat pe aliați să îi pregătească

Fox News: Iranul ar putea ataca Israelul în mai puțin de 24 de ore. Biden i-a sunat pe aliați să îi pregătească

4 minute de citit Publicat la 18:54 12 Aug 2024 Modificat la 22:48 12 Aug 2024

Iranul și acoliții săi ar putea ataca Israelul în următoarele 24 de ore, ca represalii pentru uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, la sfârșitul lunii trecute, a transmis luni Fox News. Mesajul Franței, Germaniei și Regatului Unit - care solicită Israelului și Hamas să nu mai întârzie în a reveni la masa negocierilor pentru a ajunge la o încetare a focului și la un acord privind eliberarea ostaticilor - vine, de asemenea, în contextul în care Libanul se pregătește pentru un război mai amplu, iar Statul Islamic își pregătește reapariția. 

Update 21:20 SUA apreciază că Iranul ar putea lansa „în această săptămână o serie de atacuri substanţiale" împotriva Israelului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, citat de AFP.

Preşedintele american Joe Biden a abordat luni această temă în cursul unor convorbiri cu omologii săi francez, german, italian şi britanic, a spus Kirby.

În aceeaşi întâlnire cu presa, Kirby a afirmat că SUA s-au pregătit pentru ceea ce ar putea fi atacuri semnificative ale Iranului sau ale aliaţilor săi în Orientul Mijlociu chiar din această săptămână, potrivit Reuters.

Statele Unite şi-au sporit dispozitivul regional de forţe în ultimele zile şi împărtăşesc îngrijorările Israelului cu privire la un posibil atac declanşat de Iran, după ce Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de asasinarea liderului politic al grupării palestiniene, Ismail Haniyeh, luna trecută, la Teheran, acţiune pentru care Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea.

În plus, gruparea şiită Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, a ameninţat Israelul cu represalii după eliminarea comandantului său şef, Fuad Shukr, la Beirut, într-un atac asumat de armata israeliană.

Anterior, canalul de televiziune american Fox News a transmis, citând surse anonime, că Iranul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele 24 de ore.

Israelul monitorizează evoluţiile din Iran cu privire la o ameninţare de atac împotriva Israelului, dar armata nu a modificat directivele în materie de urgenţe pentru populaţia civilă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Știre inițială

Puterile occidentale au emis luni o declarație comună prin care avertizează Iranul și aliații săi să „se abțină de la atacuri care ar escalada și mai mult tensiunile regionale" din Orientul Mijlociu, deoarece acestea par să se îndrepte în curând spre un punct de ruptură. 

„Suntem profund îngrijorați de tensiunile crescute din regiune și uniți în angajamentul nostru față de dezescaladare și stabilitate regională. În acest context, și în special, facem apel la Iran și la aliații săi să se abțină de la atacuri care ar escalada în continuare tensiunile regionale și ar pune în pericol oportunitatea de a conveni o încetare a focului și eliberarea ostaticilor", au scris președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer. 

„Ei vor purta responsabilitatea pentru acțiunile care pun în pericol această oportunitate de pace și stabilitate", au adăugat liderii. „Nicio țară sau națiune nu are de câștigat de pe urma unei noi escaladări în Orientul Mijlociu". 

Cu toate acestea, duminică, gruparea teroristă palestiniană Hamas a declarat că nu va participa la noi negocieri pentru o încetare a focului în Gaza în această săptămână dacă mediatorii nu prezintă un plan bazat pe discuțiile anterioare. 

Hamas, care deține în continuare zeci de ostatici, inclusiv americani, a declarat că a dat dovadă de "flexibilitate" pe parcursul procesului de negociere, dar că acțiunile suspecte ale Israelului - inclusiv asasinarea lui Haniyeh - indică faptul că acesta nu este serios în ceea ce privește urmărirea unui acord de încetare a focului. 

Tensiunile cresc luni și între Israel și vecinul său din nord, Liban. 

Luni, gruparea teroristă Hezbollah, cu sediul în Liban, a lansat 30 de rachete în nordul Israelului, deși nu au fost raportate victime, potrivit Forțelor de apărare israeliene (IDF). 

„În urma sirenelor care au sunat cu puțin timp în urmă în nordul Israelului, aproximativ 30 de proiectile au fost identificate traversând dinspre Liban spre zona Kabri, dintre care o parte au căzut în zone deschise", a declarat un purtător de cuvânt al IDF. 

Washington Post a relatat că Hezbollah „nu pare descurajat" împotriva Israelului, în pofida faptului că suportă luni întregi de lovituri aeriene, care au eliminat aproximativ 400 dintre luptătorii săi. 

În schimb, militanții au sporit intensitatea atacurilor lor și lovesc acum orașe israeliene despre care susțin că nu au fost vizate anterior, potrivit ziarului. 

Unul dintre cele mai notabile atacuri a avut loc la sfârșitul lunii iulie, când 12 copii și adolescenți au fost uciși într-un atac cu rachetă care a vizat satul Majdal Shams din Înălțimile Golan controlate de Israel. 

Ca răspuns la această violență, IDF a efectuat o lovitură aeriană de represalii în Beirut, care l-a ucis pe comandantul Hezbollah acuzat de orchestrarea masacrului. 

După moartea acestui oficial, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut un discurs în care părea să prevadă implicarea Libanului într-un conflict mai amplu, afirmând că „israelienii sunt cei care au ales această escaladare cu Libanul", potrivit The Washington Post.  

Michael Young, senior editor la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu, a declarat pentru ziar că „ne aflăm într-o situație în care ritmul impus de Hezbollah încercând să limiteze conflictul nu mai este posibil, se pare - parțial pentru că israelienii par dispuși să îl extindă". 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole