Antena 3 CNN Life Știinţă Fotografii rare cu Pământul din spațiu: Fulgere succesive luminează ochiul unui ciclon tropical uriaș

Fotografii rare cu Pământul din spațiu: Fulgere succesive luminează ochiul unui ciclon tropical uriaș

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 06:00 11 Sep 2024 Modificat la 16:22 11 Sep 2024

Două fotografii realizate de astronauți, la doar câteva minute distanță, arată ochiul ciclonului tropical Bansi luminat de două fulgere în timp ce furtuna se dezlănțuia în Oceanul Indian, în largul coastei Madagascarului, transmite Live Science.

[GAL layout="2"]

Fotografiile surprinzătoare, surprinse de astronauții de la bordul ISS, arată ochiul ciclonului Bansi în timp ce era luminat de fulgere, de două ori în doar câteva minute.

Bansi a dobândit statutul de furtună cu nume pe 11 ianuarie 2015, la scurt timp după ce s-a format în largul coastei Madagascarului. Furtuna a făcut ravagii timp de aproximativ opt zile, trecând din Madagascar în Oceanul Indian, unde a atins insula Mauritius înainte de a se disipa în timp ce se îndrepta spre insula franceză Réunion.

Ochiul ciclonului Bansi, de categoria 4: diametru de 19 kilometri

Bansi a ajuns la categoria 4, cu o viteză maximă a vântului de aproximativ 185 km/h, potrivit Observatorului Pământului al NASA. La 13 ianuarie, ochiul furtunii măsura aproximativ 19 kilometri în diametru, a raportat atunci Centrul Goddard de zboruri spațiale al NASA.

Pe 12 ianuarie, ISS a trecut pe deasupra ochiului ciclonului în timpul unei perioade intense de fulgere, oferind astronauților o ocazie unică de a fotografia. Astronauții au văzut ochiul furtunii luminându-se de cel puțin două ori în doar câteva minute: Prima fotografie a fost făcută la 21:04:17 GMT, iar a doua imagine a fost surprinsă la 21:05:53 GMT.

Ce este fenomenul Airglow

Imagini clare ale fulgerelor strălucitoare sunt rareori obținute de pe orbita Pământului, deoarece fenomenul este în mod normal acoperit de nori. Cu toate acestea, priveliștea spectaculoasă poate fi văzută în inima furtunilor tropicale sau, uneori, din interiorul găurilor din nori.

În cea de-a doua imagine a lui Bansi, se poate observa o lumină aurie strălucind deasupra curburii Pământului. Aceasta este lumina aerului, un fenomen asemănător aurorei care apare atunci când gaze precum oxigenul și azotul sunt excitate de particulele încărcate și de radiațiile ultraviolete de la soare.

Airglow este cel mai frecvent observat în timpul și în jurul maximului solar - cea mai activă fază a ciclului solar de aproximativ 11 ani. Ultimul maxim solar a atins apogeul în jurul anului 2014, cu puțin timp înainte de formarea Bansi. Acum ne aflăm în mijlocul unui alt maxim solar, care a oferit astronauților ISS oportunități suplimentare de a fotografia aceste spectacole de lumină eterică.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole