Telescopul spațial James Webb de la NASA a cercetat haosul Galaxiei Roată de Car, dezvăluind noi detalii despre formarea stelelor și despre gaura neagră centrală a galaxiei. Acesta a reușit să surprindă imaginea detaliată a galaxiei centrale și a două galaxii însoțitoare mai mici, pe fundalul multor alte galaxii.
Această imagine oferă o nouă perspectivă asupra modului în care Galaxia Roată de Car s-a schimbat de-a lungul miliardelor de ani, potrivit NASA.
Galaxia Roată de Car, situată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină depărtare în constelația Sculptor, este o priveliște rară. Aspectul său, asemănător cu cel al roții unui car, este rezultatul unui eveniment intens - o coliziune de mare viteză între o galaxie spirală mare și o galaxie mai mică care nu este vizibilă în această imagine.
Ciocnirea a afectat în mod deosebit forma și structura galaxiei. Aceasta are două inele - un inel interior strălucitor și un inel colorat înconjurător. Aceste două inele se extind spre exterior din centrul ciocnirii, ca valuri într-un iaz după ce o piatră este aruncată în el. Datorită acestor caracteristici distinctive, astronomii numesc aceasta „galaxie inelară”, o structură mai puțin comună decât galaxiile spirale precum Calea Lactee.
Miezul strălucitor conține o cantitate enormă de praf fierbinte, cele mai luminoase zone fiind adăpostul unor grupuri de stele tinere gigantice. Pe de altă parte, inelul exterior, care s-a extins timp de aproximativ 440 de milioane de ani, este dominat de formarea stelelor și supernove. Pe măsură ce acest inel se extinde, se propagă în gazul din jur și declanșează formarea de stele.
Alte telescoape, inclusiv telescopul spațial Hubble, au examinat anterior Galaxia Roată de Car. Dar galaxia dramatică a fost învăluită în mister, la propriu, având în vedere cantitatea de praf care obturează vederea. Webb, cu capacitatea sa de a detecta lumina infraroșie, descoperă acum noi perspective asupra naturii acestei galaxii.