Moscova, un crucișător cu rachete ghidate din epoca sovietică, s-a scufundat în apropiere de portul Sevastopol, joi, după ce Ucraina a declarat că a lovit nava cu două rachete de croazieră.
O fotografie neverificată care pretinde că arată nava de război rusă Moscova lovită în mare a fost postată online.
Sursa imaginii este neclară, iar BBC nu a verificat autenticitatea acesteia.
Observatorii militari spun că fotografia poate fi autentică. Rob Lee, doctorand la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a scris pe Twitter că „pare o fotografie legitimă”.
Și OSINTtechnical, un cunoscut cont de Twitter care partajează informații open-source, a scris: „Nu pot verifica autenticitatea, dar acesta este un crucișător din clasa Slava și nu cred că niciunul dintre ele a fost distrus în acest fel. "
Soarta navei a fost contestată aprig de Ucraina - care spune că a scufundat-o cu o rachetă - și Rusia, care spune că s-a scufundat după un incendiu la bord.
Rusia susține că toți marinarii de la bordul navei au fost ”evacuați cu succes”, dar un videoclip filmat la Sevastopol peste noapte arată zeci de mașini care se presupune că le aparțineau sunt încă parcate în port - sugerând că proprietarii lor nu s-au întors să le ridice.
În altă parte astăzi, în presa ucraineană au început să circule zvonuri că amiralul Igor Osipov - comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, pe care o conducea Moscova - a fost arestat din cauza acestui incident.
Moscova a avut probleme în noaptea de miercuri, când a navigat la aproximativ 95 de km în largul coastei Odesei, cel mai mare port și principală bază navală din Ucraina. Armata ucraineană a declarat că a fost lovită cu două rachete de croazieră Neptune, trase de o baterie de coastă.
Moscova a spus doar că nava a suferit un incendiu și o explozie înainte ca marina sa să încerce să remorcheze nava înapoi la Sevastopol, dar în timpul operațiunii s-a scufundat în mare agitată. Locația exactă a epavei este necunoscută.
Pierderea Moscove, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, este o victorie uriașă de propagandă pentru Kiev, precum și o altă pierdere jenantă pentru armata lui Putin.
Construită inițial în Ucraina în epoca sovietică, nava a intrat în serviciu la începutul anilor 1980, potrivit presei ruse.
Crucișătorul a fost desfășurat anterior de Moscova în conflictul din Siria, unde a furnizat forțelor ruse din țară protecție navală.
Acesta a transportat peste o duzină de rachete anti-navă Vulkan și o serie de arme anti-submarin și torpile pentru mine, potrivit rapoartelor.
Moscova este a doua navă rusă importantă despre care se știe că a fost distrusă de la începutul invaziei.