"În afară de faptul că Băsescu a fost dovedit turnător, poate nu va dura mult și va fi dovedit - și o spun cu toată răspunderea - unul dintre cei mai corupți oameni politici pe care i-a avut România, dar și unul, după părerea mea, deștept în a-și ascunde urmele. Pentru că ați văzut că foarte greu poți spune despre el că a făcut ceva.
El a avut un stil foarte ciudat de a face dosare tuturor celor care au interacționat cu el sau cu familia lui, orice mică afacere. Un exemplu este primarul de la Craiova, Solomon, pe care l-a arestat pur și simplu, doar că Solomon fiind un băiat simpatic a spus undeva cum a ajutat-o pe fata lui Traian Băsescu. A fost arestat. Nu este singurul. Monica Iacob-Ridzi, primarul Mircea Gutău.
Acum, mai era o latură a lui: gelozia idioată a lui și cum l-a executat pe primarul Cherecheș de la Baia Mare. Era gelos pe oricine se apropia de Elena. Într-adevăr, el și-a scos foarte mulți bani din țară, cu două avioane private, înmatriculate în Austria, pentru că am înțeles că aceste avioane au un regim special oriunde în lume, dar nu erau valize, erau cutii de carton, de xerox, cu bancnote de 50 de euro. Nu a plecat o dată, a plecat de 30 de ori,de mai multe ori, în 10 ani de mandat.
Ceea ce trebuie să ma știți este că omul a avut mai multe vacanțe decât Iohannis, doar că era deștept. Pleca cu avionul de pe Băneasa, nu știa nimeni, pleca cu escortă puțină". a povestit Radu Cristescu, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea, la "Sinteza zilei".
Întrebat dacă banii proveneau din șpăgi, Radu Cristescu a răspuns:
"Numai din șpăgi, vă dați seama. O parte din șpăgi erau de la Patriciu. Patriciu și-a plătit libertatea, să știți cu foarte mulți bani, la două zile după ce a fost eliberat pe un viciu de procedură. Poate faceți rost de declarația lui Cășuneanu de la Parchetul General - dosarul există. Cășuneanu povestește cât i-a dat, cum i-a dat.
La Patriciu suma era de ordinul milioanelor Peste 100 de milioane. Nu vreau să zic o sumă mare că amețește lumea. Lumea dacă află cam câți bani are omul acesta, se va șoca. Pentru că a putut să mascheze aceste lucruri. Ce este revoltător e că el spus că vrea să reformeze clasa politică, el a spus că luptă împotriva corupției".
Citește și: Traian Băsescu internat de urgență într-un spital din Paris după ce a suferit un AVC
Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității
Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea - este decizia definitivă a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recursul fostului președinte, Traian Băsescu, a fost respins, astfel încât acesta a fost declarat colaborator al Securității.
”Admite excepția inadmisibilității invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.
Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinței nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 23 martie 2022”.
Potrivit unei legi votate de Camera Deputaţilor în luna octombrie 2021, foştii şefi de stat care au fost dovediţi că au colaborat cu Securitatea îşi vor pierde drepturile.
Ce drepturi pierde Traian Băsescu după decizia ÎCCJ
Astfel, potrivit Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
d) folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă.
Traian Băsescu, după ce ICCJ a decis că a colaborat cu Securitatea: "Voi contesta la CEDO"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus miercuri că va face demersuri la CEDO, după ce Curtea Supremă a decis că a colaborat cu Securitatea.
"Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public.
Voi face demersurile legale la CEDO", a reacţionat fostul preşedinte Traian Băsescu, miercuri, pe pagina de Facebook.
Curtea Supremă a decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea
Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv, miercuri, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Astfel, recursul fostului președinte Traian Băsescu a fost respins, iar acesta a fost declarat colaborator al Securității.
Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS, admițând ca Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.
Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
"Nu am știut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale", s-a apărat el.
Traian Băsescu a precizat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicția de a lua legătura cu cetățeni străini, de a avea relații cu aceștia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenți, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.