Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Fostul șef SIE Silviu Predoiu explică cum funcționează softul de spionaj aflat în centrul scandalului momentului

Fostul șef SIE Silviu Predoiu explică cum funcționează softul de spionaj aflat în centrul scandalului momentului

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 20:13 20 Iul 2021 Modificat la 20:18 20 Iul 2021

Programul, odată cumpărat, permitea interceptarea telefoanelor dar şi accesarea camerelor video. Parchetul din Paris a deschis o anchetă legată de spionarea jurnaliştilor.

"Această investigaţie amănunţită a fost făcută de o alianţă internaţională care cuprinde 17 organizaţii de presă şi grupuri pentru protejarea drepturilor omului, printre ele numărându-se Washington Post şi Amnesty International.

Totul a pornit de la o listă cu 50.000 de numere de telefon, despre care grupul spune că ar fi fost posibile ţinte spionate de guverne din toată lumea, care folosesc un program de hacking numit Pegasus, dezvoltat de firma israeliană de securitate cibernetică NSO.

NSO susţine că software-ul lor este folosit împotriva teroriştilor şi altor criminali. Este atât de sofisticat, încât experţii spun că practic oferă acces la orice e stocat în telefonul unui client şi chiar poate controla microfonul şi camera, fapt ce a provocat îngrijorări la scară largă legate de securitatea cibernetică, prima dată când a fost dezvăluit, în 2016.

Însă acest consorţiu spune că în listă au găsit numere de telefon din ţări precum Mexic, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care aparţin unor directori de companii, unor activişti pentru protejarea drepturilor omului şi unor jurnalişti, unii dintre ei chiar reporteri CNN. Grupul a transmis că 37 de telefoane pe care au reuşit să le analizeze au arătat că au fost ţinte sau au fost sparte de programul Pegasus.

CNN nu a putut verifica în mod independent dezvăluirile din raport, dar atrage atenţia asupra faptului că această companie NSO şi guvernul israelian au permis ca software-ul să ajungă la alte guverne, care ar putea să-l folosească pentru alte motive decât cele promovate oficial. Acum, NSO a reacţionat vehement la raport.

O sursă importantă a declarat pentru CNN că este neconvingător şi că nu au văzut lista cu cele 50.000 de numere de telefon, dar că ar fi imposibil ca toate numerele să fi fost ţinte ale clienţilor lor pentru că aceştia, susţin ei, au în jur de 4.000 de numere vizate pe an. Această sursă a subliniat, de asemenea, că firma nu gestionează software-ul în locul clienţilor şi nu are acces la date, dar că anchetează orice afirmaţii legate de folosirea nepotrivită şi vor întrerupe colaborarea cu clienţii care folosesc tehnologia în mod abuziv, lucru pe care l-au făcut de cinci ori în trecut, spun ei", potrivit corespondentului CNN Ierusalim Hadas Gold.

Generalul Silviu Predoiu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, a explicat, marți, în emisiunea News Hour with CNN, cum funcționează softul de spionaj aflat în centrul scandalului momentului:

 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole