Antena 3 CNN Externe Fostul președinte american Jimmy Carter va fi înmormântat astăzi. Joe Biden va rosti elogiul de adio

Fostul președinte american Jimmy Carter va fi înmormântat astăzi. Joe Biden va rosti elogiul de adio

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 09:30 09 Ian 2025 Modificat la 09:30 09 Ian 2025

Guvernul Statelor Unite organizează, joi, funeralii de stat pentru fostul preşedinte Jimmy Carter, la care vor fi prezenți foștii președinți în viață ai SUA și actualul președinte, Joe Biden, care va susține și elogiul pentru predecesorul său.

În prezenţa succesorului său, Donald Trump, actualul preşedinte, Joe Biden, urmează să rostească elogiul de adio la Catedrala Naţională din capitala Washington D. C. , o biserică episcopală unde Dwight Eisenhower, Ronald Reagan şi George H.W. Bush au primit aceleaşi onoruri.

Înmormântarea încheie aproape o săptămână de doliu, în timpul căreia americanii s-au recules în tăcere în faţa sicriului învelit în drapelul ţării pentru a-i aduce un omagiu celui de-al 39-lea preşedinte, care a murit pe 29 decembrie la vârsta de 100 de ani.

Jimmy Carter însuşi i-a cerut lui Joe Biden să-i rostească elogiul de adio, a dezvăluit preşedintele într-un interviu pentru USA Today publicat miercuri, cei doi fiind prieteni vechi. S-au întâlnit ultima dată în 2021.

„Carter a fost un om integru”, a spus Joe Biden. „Carter nu vedea lumea de acolo”, a mai afirmat el, arătând spre vârful capului. „Ci de aici”, a continuat el, coborând mâna în dreptul inimii, conform USA Today. 

Jimmy Carter a fost preşedinte cu un singur mandat din 1977 până în 1981. A fost ales în 1976, învingându-l pe președintele în funcție de atunci, Gerald Ford, succesorul lui Nixon după haosul provocat de scandalul Watergate.

Alături de aproximativ 3.000 de persoane, toţi ceilalţi patru preşedinţi americani în viaţă vor participa la înmormântare, de la Bill Clinton şi George W. Bush, la Barack Obama şi Donald Trump.

Primul preşedinte care a depăşit vârsta de 100 de ani, Carter a murit în oraşul său natal Plains, în statul Georgia. Joi a fost declarată zi de doliu naţional, când administraţia federală va fi închisă.

Joe Biden a dispus, de asemenea, ca drapelul să fie coborât în bernă timp de 30 de zile, aşa cum se obişnuieşte. Prin urmare, va fi la fel şi la învestirea lui Donald Trump pe 20 ianuarie, lucru pe care republicanul l-a criticat.

Viitorul preşedinte i-a adus, totuşi, un omagiu lui Jimmy Carter după anunţul morţii sale. Miercuri, el s-a recules la Washington în faţa sicriului predecesorului său, alături de soţia sa, Melania Trump.

Iniţial perceput ca slab de colegii săi de la Washington, Jimmy Carter s-a impus la nivel internaţional ca un om de stat pacificator, negociind primul acord între Israel şi o ţară arabă, Egiptul. Când moartea sa a fost anunţată, a fost omagiat în întreaga lume.

După mandat, s-a remarcat prin diverse iniţiative în favoarea democraţiei şi a drepturilor omului, un angajament umanitar care i-a adus recunoaştere internaţională, până la Premiul Nobel pentru Pace în 2002. Datorită președintelui Jimmy Carter, dracunculoza, cunoscută și ca boala viermelui de Guinea, a fost cvasi-eradicată în Africa - de la peste 3 milioane de cazuri în anii '80, la puțin peste 100 în 2013.

Omagiul de şase zile a început sâmbătă, când agenţi ai Secret Service, responsabili cu protejarea politicienilor de rang înalt, i-au purtat sicriul.

Convoiul a traversat mai întâi Plains, un oraş de care era puternic ataşat fostul președinte. În faţa fermei familiei în care a crescut, clopotul a sunat de 39 de ori, în semn de omagiu adus celui de-al 39-lea preşedinte al Statelor Unite. Trupul neînsufleţit al fostului preşedinte a fost adus, marţi, la Capitoliu, la Washington.

Jimmy Carter se afla în îngrijiri paliative din februarie 2023 în Plains, unde a murit şi va fi înmormântat alături de soţia sa, Rosalynn Carter.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole