Antena 3 CNN Actualitate Fostul președinte al CJ Teleorman, la DNA: „Doamne, ajută! Nu am niciun motiv să mă tem”

Fostul președinte al CJ Teleorman, la DNA: „Doamne, ajută! Nu am niciun motiv să mă tem”

2 minute de citit Publicat la 13:57 11 Oct 2017 Modificat la 13:57 11 Oct 2017

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, Adrian Gâdea, s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA, precizând la intrare că nu știe exact motivul pentru care a fost chemat la audieri.

„Doamne, ajută! Nu am niciun motiv să mă tem!”, a spus acesta, la sosirea la sediul DNA.

Surse judiciare au declarat că Adrian Gâdea ar urma să ia parte la acte procedurale efectuate de anchetatori în dosarul "Belina", în care acesta ar fi urmărit penal pentru abuz în serviciu. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Fostul preşedinte CJ Teleorman, urmărit penal pentru abuz în serviciu

În luna iulie, procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptei preşedinte al CJ Teleorman, şi faţă de Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz în serviciu în formă continuată, dar şi faţă de Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al judeţului Teleorman, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Anchetatorii arătau că, în luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a dus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea, în suprafaţă totală de 80 hectare.

„Concret, aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani (la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA), fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean”, arăta DNA.

Potrivit sursei citate, „scopul acestora era darea suprafeţelor respective în folosinţa temporară a locatarului pentru creşterea peştelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv şi agrement, interzicându-se desfăşurarea oricăror altor activităţi”.

Contractele respective au făcut obiectul controlului financiar preventiv, viza fiind acordată în aceeaşi zi, 16 ianuarie 2014, de către suspecta Iordan Nela Dorica, inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, în condiţiile în care aceasta cunoştea modalitatea de încheiere a acelor documente.


Vom reveni cu amănunte.

 

Etichete: DNA Dosarul Belina
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole