Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat de procurori în dosarul în care s-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală a acestuia, scrie Agerpres.
”Am fost citat în calitate de suspect pentru comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoaşteţi, am depus demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne tocmai pentru a nu implica ministerul într-un scandal public. Îmi susţin nevinovăţia şi sunt prezent aici tocmai pentru a prezenta toate argumentele mele în susţinerea nevinovăţiei. Sunt convins că, până la urmă, cu toate argumentele pe care le voi prezenta, îmi voi dovedi nevinovăţia”, a spus Petre Tobă, la sosirea la DNA.
La ieșirea din sediul DNA, Petre Tobă a afirmat că i-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, însă nu a dorit să ofere detalii suplimentare despre discuțiile cu procurorii.
"Mi s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus începerea urmăririi penale vizavi de comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. După cum cunoaşteţi foarte bine, niciodată nu am comentat un dosar penal, cu atât mai mult nu îl voi comenta acum. De asemenea, faza de urmărire penală este o fază confidenţială şi vă rog să mă înţelegeţi că nu vă pot... Cum v-am spus şi la început, în continuare cred în nevinovăţia mea şi voi prezenta toate probele", a afirmat Tobă.
Acuzații grave la adresa fostului ministrul de Interne, în dosarul DIPI
Petre Tobă este acuzat de procurorii DNA că ”a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente” care vizau ”câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, în perioada în care se afla la șefia Ministerului de Interne.
”Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale). Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi”, se arată în comunicatul DNA.
În urma implicării sale în dosarul DIPI, Petre Tobă și-a anunțat demisia din funcţie, pentru ”a evita implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri”.
Căsuțe de păpuși și cărți în ediții de lux, din banii ministerului
Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).
Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative.