Antena 3 CNN Actualitate Justiție Foşti şefi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, reţinuţi de procurori

Foşti şefi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, reţinuţi de procurori

1 minut de citit Publicat la 19:03 14 Mai 2016 Modificat la 19:03 14 Mai 2016

Fostul director general al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Adrian Cătălin Olaru, a fost reţinut, sâmbătă, pentru 24 de ore de procurorii Biroului Teritorial Mehedinţi al DIICOT. 

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul fostului directorului economic al RAAN, Gheorghe Dulcea, şi a directorului economic al Sucursalei Romag-Termo, Gheorghe Silviu Constantin. 

Cei în cauză sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi de complicitate la delapidare, infracţiuni care au prejudiciat bugetul RAAN cu 23.559.879,16 lei în beneficiul SC Confort Timişoara, firma omului de afaceri Georgică Cornu, condusă la acea vreme de asociatul acestuia, Nicu Lucian Caraiman. 

Conform aceloraşi surse, procurorii DIICOT i-au adus pe cei menţionaţi la audieri în urma efectuării, vineri, a patru percheziţii în judeţul Timiş, pentru destructurarea grupului infracţional care a semnat un contract ca în perioada 2009-2012 să se execute lucrări de punere în funcţiune a unei instalaţii de evacuare "în şlam dens" pentru Termocentrala Romag-Termo, investiţie care nu s-a mai finalizat. 

"În conformitate cu dispoziţiile din contract, furnizorul (SC Confort Timişoara - n.r.) se obliga să constituie o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin reţineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parţiale. Garanţia se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepţie, iar diferenţa de 30% la expirarea perioadei de garanţie", precizează un comunicat al DIICOT. 

Anchetatorii au stabilit că Adrian Cătălin Olaru şi Gheorghe Dulcea nu au respectat clauzele contractuale şi au dispus plata majorităţii sumelor de bani reţinute succesiv drept garanţie de bună execuţie, în total 23.559.879,16 lei, către SC Confort SA Timişoara, unele plăţi fiind mascate drept contravaloare factură de execuţie. 

"În contul comunicat de către SC Confort SA Timişoara, drept cont de virare a garanţiei de bună execuţie, a fost virată doar suma de 2,5 milioane lei în timp ce suma de 23.559.879,16 lei a fost virată în conturile curente ale SC Confort SA Timişoara', arată DIICOT. 

Persoanele reţinute vor fi prezentate unei instanţe a Tribunalului Judeţean Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă. 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole