Antena 3 CNN Actualitate Un fost şef SPP spune care au fost greșelile Secret Service, în cazul lui Trump: „Ofițerii de protecție nu au folosit geanta antiglonţ"

Un fost şef SPP spune care au fost greșelile Secret Service, în cazul lui Trump: „Ofițerii de protecție nu au folosit geanta antiglonţ"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Dumitru Iliescu, fost şef SPP, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt greșelile făcute de Secret Service la mitingul electoral din Pennsylvania, acolo unde fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a fost victima unei tentative de asasinat. 

Modul de intervenţie a serviciului de securitate (Secret Service) care se ocupa cu paza şi protecţia lui Donald Trump, la mitingul electoral susţinut într-un spaţiu deschis în Pennsylvania, a generat o serie de întrebări şi controverse în spaţiul public, mai ales că au existat martori care au avertizat agenţii de prezenţa atacatorului pe o clădire aflată la numai 150 de metri de locul unde Donald Trump îşi susținea discursul electoral.

Întrebat despre tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump, Dumitru Iliescu, fost şef SPP, a evidențiat care au fost greșelile care au condus la această gravă breșă de securitate.

1. Breşa de securitate. Clădirile din zonă nu au fost securizate

"Eu am rămas surprins de imensa breșă de securitate care a apărut acolo, breșe de securitate care putea să fie dorită sau nedorită. Și de ce spun acest lucru? Pentru că am observat foarte clar că acolo a fost instalat un dispozitiv, nu mă refer de protecție, nu mă refer doar la agenții care erau în apropiere a președintele la protecția nemijlocită, ci un dispozitiv general de protecție după un protocol foarte bine pus la punct. Este de neconceput să apară o asemenea breșă de securitate și ca cei care erau destinați pentru supravegherea clădirilor din imediata apropiere a locului în care s-a desfășurat activitatea respectivă să nu observe acest lucru.

Adică este imposibil să nu fi observat aceste mișcări. În general, când se instalează asemenea echipe, nu se instalează un singur ofițer de securitate, ci cel puțin doi. Unul dintre ei observă zona respectivă, celălalt cine e trăgătorul. Şi de ce nu e doar un singur ofițer de securitate? Pentru că o să apară situații neprevăzute în care unuia să i se facă rău și atunci zona rămâne descoperită. Întotdeauna se dublează aceste chestiuni.

În momentul în care ai o activitate de genul acesta în aer liber, cu mulți participanți și mai ales când persoana pe care o protejezi are un punct fix, pentru că Donald Trump a venit la microfon, avea o poziție fixă, nu era în deplasare și pericolul este mult mai mare. Nu poți să lași o clădire din imediata apropiere a locului de desfășurare a activității fără să fie supravegheată. Iar asta știu foarte bine cei de la Secret Service. Eu nu cred că cei de la Secret Service nu s-au confruntat cu situații de genul acesta, au o vastă experiență. De aceea surprinderea este foarte mare din partea mea.

2. Ofițerii de protecție nemijlocită nu au folosit geanta antiglonţ

Părerea mea este să spunem atitudinea aceea a celor care se cred de neînvins, adică cei care se cred extraordinari de buni... autosuficiența. Am rămas surprinși și de modul în care era echipa din imediata apropiere organizată a lui Trump. Mă refer la ofițerii de protecție nemijlocită. Dacă ați urmărit imaginile, ați văzut că reacția lor a fost haotică. Nu se poate așa ceva! În primul rând că ei trebuiau să aibe un ofițer care să stea lângă Trump şi să dea imediat geanta antiglonț. Nu se pune problema ca Secret Service să n-aibă în dotare așa ceva. Cu siguranță au în dotare așa ceva pentru că au oferit și altor structuri cu care acționează în zona aceasta a asemenea componente.

3. Scutul uman de ofiţeri a fost făcut necorespunzător

Şi scutul uman a fost făcut necorespunzător. Adică nu vii să faci scut cu mâna. Geanta antiglonţ e foarte importantă din două puncte de vedere. Pe de o parte pentru că asta e destinația antiglonţ, dar este și opacitatea pe care o produce, iar cel care dorește să lovească ținta respectivă nu mai vede bine ținta, nu vede. Sunt vizate în special organele vitale ale persoanei respective capul, inima, ș.a.m.d. unde dacă se lovește, se penetrează, e clar că persoana respectivă decedează.

Ori în momentul la care apare chestiunea aceasta în față și se creează acea opacitate, nu se mai vede ținta și din acel moment persoana poate să fie în siguranță. De asemenea, din punctul meu de vedere, echipa nu a procedat corect pentru evacuarea președintelui.

4. Donald Trump nu a fost evacuat de urgenţă din zona de pericol

În primul rând trebuia să-l împacheteze pe președinte și să-l ducă automat de acolo, pentru că se putea executa în continuare foc din altă zonă. Nu știm acum dacă a fost un singur trăgător, sau dacă acesta a avut complici. 

De aceea și spun că echipa nu trebuia să procedeze așa. Echipa trebuia să-l împacheteze pe fostul președinte al Statelor Unite și trebuia să îl evacueze automat, indiferent ce voia el, că voia să-și ia pantofii, trebuia să-l scoată din zona de pericol", a spus Dumitru Iliescu, fost şef SPP, la Antena 3 CNN

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?