Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Fost profiler SRI, despre cum putea fi evitat atentatul din Slovacia: "Nu trebuiau să facă asta"

Fost profiler SRI, despre cum putea fi evitat atentatul din Slovacia: "Nu trebuiau să facă asta"

Atacul asupra premierului slovac, Robert Fico, putea fi prevenit. O spune într-un interviu exclusiv, un fost profiler al Serviciului Român de Informaţii (SRI), care explică întregul eveniment.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Atât agenţii de securitate ai prim ministrului, Robert Fico, cât şi serviciile de inteligence trebuiau să cunoască aproape fiecare persoană care urma să participe la acea întâlnire. O vină împărţită între două instituţii, cu proceduri clare, ce ar fi trebuit respectate.

"Dispozitivul de pază, cu toate că nu are nicio scuză, a fost probabil mai relaxat. Ştim că nu este un oraş foarte mare. Simpatizanții, probabil că au fost analizați eronat. Vedem premierul, care se apropie foarte rapid. Dar nu ar fi trebuit să fie luaţi prin surprindere. Doar ar fi trebuit să îl protejeze. Vedem şi dispozitivul, vin şi ei repede încoace.

Dispozitivul nu s-a poziţionat bine. Fiecare dintre ei ar fi trebuit să se îndrepte spre persoana care se uita la premierul slovac, astfel încât să identifice dinainte orice fel de mişcare suspectă", spune Paul Herinean, fost profiler SRI.

Cinci focuri trase, spune profilerul SRI, sunt prea multe pentru un timp de răspundere corect al agenţilor de protecţie.

"Serviciul de Pază şi Protecţie slovac nu ar fi trebuit să permită în primul rând, să prevină, ca acest om să se afle acolo. Această persoană nu trebuia să aibă acces acolo cu o armă, să scoată pistolul, apoi să tragă cinci gloanţe. Pentru o persoană antrenată poate să fie de la o jumătate de secundă şi se duce până la o secundă şui jumătate, două secunde", a mai explicat acesta. 

Nu doar agenţii de pază au greşit, crede profilerul, ci inclusiv serviciile de informaţii care, conform procedurilor, ar fi trebuit să ofere toate informaţiile necesare tuturor persoanelor care pot participa la o astfel de întâlnire. Procedurile sunt aproape identice în mai toate ţările din lume.

"În primul rand contează demnitarul respectiv. Ce semnifică din punct de vedere social, politic, pentru grupul respectiv. Verificările sunt o activitate permanentă de prevenire a genului acesta de atentat. Exista specificității locale. Din surse deschise analizam profilul şi vedem că asasinul are un istoric solid, din punct de vedere al demnitarilor.

Zona de inteligence trebuia să asigure securitatea unor astfel de individ. Îl urmărești, adică filaj, poți să-i asculți telefoanele, totul în cadru constituțional. Întotdeauna când vorbim post factum despre un atentat, vorbim despre un eșec. Este clar un eșec. Lucrurile nu se mai pot schimba. Serviciile de inteligence din Slovacia se confrunta clar cu un eșec, ținând cont că viaţa prim ministrului a fost pusă în pericol", a mai spus profilerul Paul Herinean.  

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben