Potrivit surselor Antena 3, PSD solicită modificarea Constituției României, motiv pentru care atât PSD cât și PNL își doresc o alianță cu UDMR, pentru a avea o majoritate mult mai confortabilă, o majoritate necesară pentru a modifica Constituția.
Mai exact, potrivit surselor, PSD vrea să fie schimbată forma de guvernământ. Aceștia nu mai vor, începând cu 2024, o republică semi-prezidențială, o republică în care președintele să aibă putere mare, ci își doresc o republică parlamentară.
Întrebat ce pași trebuie să parcurgem pentru a modifica această formă şi ce rol va mai avea preşedintele, Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR a precizat:
„Intențiile sunt lăudabile. În actuala redactare a Constituției schimbarea ei a aproape imposibilă. În primul rând pentru că trebuie să ai 66% din Parlament care să dorească şi să voteze acest lucru. În al doilea rând trebuie să se elaboreze o lege care să meargă la Curtea Constituțională şi să fie verificată din punct de vedere al limitelor. Constituția actuală impune nişte limite la revizuire. După care Legea se adoptă în Parlament cu modificările, cu observațiile Curţii Constituționale şi merge la referendum. La referendum se întoarce înapoi şi urmează procedura adoptării definitive de către Parlament".
Care ar fi atribuțiile preşedintelui în Republica Parlamentară
„Atribuțiile sunt destul de largi şi în republica parlamentară. În primul rând că preşedintele este cel care desemnează primul-ministru. După aceea el numește ambasadorii. Are foarte multe competenţe în planul relațiilor cu alte state. Şi în redactarea actuală a Constituției, preşedintele nu poate să facă ce vrea. El a făcut ce vrea pentru că a fost lăsat să facă ce vrea. Are şi el niște limite, nişte competenţe. El a trecut de mult, şi-a depășit competențele. Dar Parlamentul dacă a ezitat şi nu a întreprins nimic, atunci preşedintelui îi convine această situaţie. Şi atunci face ce crede dânsul că e constituțional, nu ceea ce este cu adevărat constituțional", a mai explicat Petre Lăzăroiu.
Cât ar dura în România schimbarea Constituției
„Dacă ne gândim din punct de vedere practic şi tragem ceva învățăminte din anul 2012 când USL a avut peste 70% şi nu a putut schimbe Constituția, atunci eu am rețineri ca nu cumva să mai dureze 10 ani", a conchis fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu.