Antena 3 CNN High Tech Inteligența artificială va deveni conștientă în curând, avertizează un fost director al Google

Inteligența artificială va deveni conștientă în curând, avertizează un fost director al Google

A.O.
1 minut de citit Publicat la 19:46 15 Dec 2024 Modificat la 21:17 15 Dec 2024

Un fost director Google a avertizat că se apropie momentul când inteligența artificială va lua decizii de una singură. Iar când începe să-și aducă îmbunătățiri singură industria trebuie să fie pregătită să o scoată din priză, a spus Eric Schmidt, potrivit Axios

În doar câțiva ani s-au făcut progrese impresionante privind inteligența artificială, iar națiunile nu au reușit să țină pasul cu saltul tehnologic din punct de vedere legislativ. 

„Nu am văzut niciodată inovații la această scală”, a spus Schmidt într-un interviu pentru ABC, care deși a apreciat „reușita umană remarcabilă”, a avertizat că pot exista consecințe nefaste. 

Experții industriei, fanii, dar și detractorii inteligenței artificiale sunt de acord într-o privință: anul viitor vom vedea modele de inteligență artificiale care vor fi la fel de deștepte ca un doctorand. Iar într-un an, maxim doi, aceste sisteme vor fi capabile să-și facă documentarea proprie. 

„În curând vom avea computere care vor merge singure, vor decide de capul lor ce vor să facă”, a spus Schmidt. Iar când vor începe să își aducă singure îmbunătățiri în teorie „cineva ar trebuie să fie pregătit să le scoată din priză”. 

„Trebuie să ne imaginăm ce putere ar însemna pentru fiecare individ un astfel de computer. Ar fi ca și cum fiecare dintre noi am avea echivalentul unui polimat, adică al unui geniu universal, în buzunar”, a continuat fostul director Google. 

Inteligența artificială are și ramificații pe planul relațiilor internaționale. Eric Schimdt a remarcat că exista o vreme când se credea că SUA e cu câțiva ani din punct de vedere tehnologic în fața Chinei, însă în ultimele șase luni Beijing a ajuns-o din urmă. Este crucia, spune Schimdt, ca „America să câștige această cursă globală, înaintea Chinei”. Pentru asta e nevoie de finanțare, de echipamente și de forță de muncă. 

„În al doilea rând aș identifica cel mai rău scenariu posibil și aș construi un al doilea sistem care să-l monitorizeze pe primul. Oamenii nu vor putea ține în frâu inteligența artificială. Alte sisteme de inteligență artificială însă ar putea”, a concluzionat fostul director Google.

Citește și: 

Ce înseamnă boți pe TikTok și pe internet în general. Ce pot și ce nu pot să facă boții 

Google anunţă lansarea Gemini 2.0, noul său model de AI generativă. Cine îl poate folosi

Cipul cuantic al Google a rezolvat o problemă pentru care era nevoie de 10,000,000,000,000,000,000,000,000 de ani

 

Citește mai multe din High Tech
» Citește mai multe din High Tech
TOP articole