Antena 3 CNN Actualitate Fosfura de aluminiu a mai omorât oameni în lume. În SUA, substanța este interzisă în zonele locuite

Fosfura de aluminiu a mai omorât oameni în lume. În SUA, substanța este interzisă în zonele locuite

Substanța care a dus la moartea a trei oameni la Timișoara a mai făcut victime în lume, în țări precum SUA, Thailanda, India, Iran sau Vietnam. Din cauza pericolului, în SUA folosirea acesteia este interzisă în zonele rezidențiale, iar în Canada autorizarea pentru manipularea acesteia durează 6 luni, scrie Libertatea.

Două fetițe au murit otrăvite în 2010 în Utah

În anul 2010, în micul orășel Layton din statul american Utah o familie era nemulțumită de șoarecii de câmp care îi distrugeau peluza de iarbă. Așa că au chemat o companie locală de deratizare. Operațiunea a luat forma unui război total: peste 450 de grame de peleți din fosfură de aluminiu au fost implantați în iarbă. În câteva zile, cele două fetițe ale familiei, una de 4 ani, alta de doar un an, au murit, potrivit revistei americane Wired.

Casa din Utah era atât de toxică încât a fost chemată Garda Națională. Aceasta a descoperit că fosfina, un gaz emis de substanță când intră în contact cu umiditatea din aer. Fosfina nu are miros sau culoare, acționează rapid și sistematic. Aceasta ”denaturează” o serie de enzime din corp, inclusiv pe cele responsabile pentru transportul oxigenului în corp. De asemenea, efectează sever și iremediabil inima. Nu există antidot.

Interzisă în zonele rezidențiale

La câteva luni de la accident, Agenția Americană pentru Protecția Mediului (Environmental Protection Agency – EPA, n.r.), a restricționat puternic folosirea acesteia. Până atunci se putea folosi până la cel mult 4,5 metri până la zonele rezidențiale. De atunci, zona de protecție a fost extinsă la 30,5 metri.
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile