La 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Fortul 13 Jilava, un monument istoric cu relevanță simbolică, va fi consolidat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic, cultural și educativ. Programul are ca scop transformarea obiectivului într-un muzeu al memoriei represiunii comuniste și a fost inițiat în urma unei hotărâri de guvern care a transferat obiectivul în administrarea Consiliului Județean Ilfov. Miniștri, arhitecți, istorici și experți în domeniul cultural stabilesc etapele și planul de conservare pentru includerea obiectivului în circuitul turistic.
Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este ca Fortul 13 Jilava să devină un mod de reflecție și învățare, unde vizitatorii vor avea șansa sa afle detalii esențiale despre perioadele istorice prin care a trecut clădirea, dar și despre ororile petrecute aici în timpul regimului comunist.
”Este o închisoare care a fost un loc important în istoria României, care a reprezentant un simbol al represiunii comuniste. O temniță de tranzit în care aproape 2 milioane de deținuți au suferit pentru ideile și convingerile lor democratice. Mă bucur că astăzi este în administrarea Consiliului Județean și că domnul președinte Hubert Thuma deja are un calendar și este în procedură pentru a realiza această instituție, care cred că e foarte importantă”, a declarat Ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
”Transformarea Fortului 13 într-un muzeu va dura probabil câțiva ani. Anul acesta am reușit să preluăm Fortul 13 în administrația Consiliului Județean Ilfov. Am identificat și o sursă de finanțare pentru că transformarea lui într-un muzeu nu costă puțin, costă foarte mulți bani. Acum suntem la stadiul de DALI, adică avizăm proiectul. După ce îl avizăm vom lucra la studiul de fezabilitate și vom afla și care sunt costurile. Noi le estimăm undeva în jurul a 15 milioane de euro și sursa de finanțare este programul operațional regional, adică sunt bani europeni care în marea lor parte vor fi folosiți pentru Fortul 13”, susține și Robert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.
Deși procesul de restaurare este încă la stadiul de detalii, se dorește păstrarea spiritului și atmosferei care amintesc de epoca represiunii, urmând ca Fortul să devină un punct de atracție educațional, unde vizitatorii vor putea învăța lecții importante despre România în perioada comunistă, despre democrație și libertate.
”Intenția Consiliul Județean este de a deschide acest Fort 13 către public. În acest moment eu l-am vizitat de câteva ori însă accesul este foarte greoi și foarte dificil. De asemenea, este foarte important să îl punem în siguranță, în sensul în care nu ne dorim degradarea acestuia”, spune și Ștefan Rădulescu, Consilier Județean CJ Ilfov
”Fortul 13, chiar dacă are o o istorie tristă, astăzi mă bucur că am început să șlefuim diamantul ăsta, elevii, copiii și adulții să cunoască istoria Fortului 13 chiar dacă este o istorie, să zicem, de care mulți se tem”, a concluzionat Petre Elefterie Ilie, Primarul Comunei Jilava, în cadrul conferinței.
Se dorește ca proiectul să fie finalizat în 2-3 ani și ar urma să coste aproximativ 15.000.000 euro proveniți din fonduri europene.