Antena 3 CNN Externe Forțele speciale israeliene au pătruns în Siria pentru a face un raid neobișnuit și neașteptat

Forțele speciale israeliene au pătruns în Siria pentru a face un raid neobișnuit și neașteptat

de Adrian Dumitru    |   

Forțele speciale israeliene ar fi făcut un raid neanunțat și neașteptat în Siria, țintind ceea ce ar fi fost o „instalație de producție de rachete a Hezbollah” pe teritoriu sirian, relatează BBC.

Guvernul israelian nu a făcut niciun anunț cu privire la această operațiune care, conform relatărilor din presa americană, ar fi avut loc la începutul săptămânii.

Presa de stat a dictaturii siriene a anunțat că 18 oameni au fost uciși, luni, într-un raid în apropiere de orașul sirian Masyaf, la aproximativ 40 de kilometri nord de granița libaneză. Alte zeci ar fi fost răniți.

Conform NYT, forțele speciale israeliene au coborât din elicoptere și au plantat explozibili în interiorul instalației construite de Iran.

Oficiali americani și din alte țări, citați de publicația new-yorkeză, vorbesc de o operațiune îndrăzneață cu scopul de a distruge această instalație subterană.

Israelinii ar fi folosit inclusiv lovituri aeriene de precizie pentru a neutraliza apărarea siriană și pentru a preveni venirea întăririlor la locul instalației.

Separat, un raport al Axios, care citeză trei surse familiarizate cu operațiunea, arată că unitatea de elită Shaldag a aviației israeliene a dus raidul la bun sfârșit. Axios mai scrie și că Israelul a informat guvernul american înainte de declanșarea operațiunii. Casa Albă nu s-ar fi opus.

Israelul nu a comentat până acum cu privire la aceste informații, iar raidul pare să fi fost gândit pentru a opri Iranul din a mai furniza rachete de precizie grupării teroriste Hezbollah, principalul său aliat în Liban și un interpus al intereselor regimului de la Teheran.

Israelul a mai atacat această instalație în urmă cu șase ani, iar de atunci a mai lovit-o cu rachete de când a început războiul în Gaza, la sfârșitul anului trecut.

Este foarte neobișnuit, însă, ca Israelul să aducă militari pe teritoriu sirian. E vorba de una dintre cele mai sofisticate operațiuni din ultimii ani în Orientul Mijlociu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile