Antena 3 CNN Actualitate Formular de consimţământ pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19. Descarcă de AICI noul document

Formular de consimţământ pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19. Descarcă de AICI noul document

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 09:00 08 Feb 2021 Modificat la 09:00 08 Feb 2021

Forma finală a formularului prin care părinţii îşi dau acordul ca elevii să poată fi supuși testelor antigen a fost publicata aseară. Copiii care au simptome de COVID-19 nu trebuie să meargă la şcoală, dascălii nu vor pune absențe în cazul lor, trebuie însă să anunțe cadrele didactice. 

Potrivit protocolului de testare în unităţile de învăţământ, testele rapide vor fi folosite doar pentru elevii care au simptome ce pot indica o eventuală infecție cu COVID-19, sau pentru elevii care au luat contact cu un coleg confirmat pozitiv la infecția cu virusul SARS CoV-2.

Testele antigen se vor putea folosi și în cazul personalului didactic și nedidactic din interiorul unităților de învăţământ dacă au simptome sau au luat contact cu o persoană confirmată pozitiv la coronavirus.

În document, reprezentanţii Ministerului sănătăţii vorbesc de două scenarii.

Descarcă de AICI varianta finală a formularului de consimțământ pentru testare

În cazul in care un elev are temperatură mai mare de 37,3 sau simptome specifice acestei infecţii trebuie anunțați medicii şcolari.

Apoi elevul trebuie condus în spatiul de izolare, unde se verifică dacă acesta are un acord semnat de părinţi pentru testarea rapidă. Dacă există acest acord, se realizează testarea, iar părinţii trebuie anunţaţi indiferent de rezultatul testului şi sunt aşteptaţi în spaţiul respectiv pentru a prelua elevul. Apoi, părinţii au obligaţia de a anunţa medicul de familie şi de a urma paşii care li se comunică.

Un al doilea scenariu se referă la cadrele didactice şi nedidactice din instituţia de învăţământ. Profesorii care are simptome sunt conduşi în acelaşi spaţiu de izolare şi dacă îşi dau acordul pot fi de asemenea testati de către medicii scolari.

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ

Ministerul Sănătății alături de Ministerul Educației au semnat un ordin comun cu privire la exceptarea de la portul măștii de protecție în cadrul unităților de învățământ preuniversitar.

”Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.

Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, se arată în ordinul semnat de cele două instituții. 

Ce se întâmplă în cazul unui elev testat pozitiv

Întrebat ce se întâmplă în cazul unui în care un copil a fost testat pozitiv, ministrul Sănătăţii a spus că toți cei cu care a interacționat vor fi şi ei testați.

"Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. 

De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. 

Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. 

Dacă nu există un consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp", a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Voiculescu: Nu e nevoie de adeverinţă de la medic, pentru luni

Cât priveşte adeverinţa de la medicul de familie pentru începerea școlii, Voiculescu a spus că aceasta nu este necesară.

"Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni, 8 februarie", a clarificat ministrul Vlad Voiculescu, spunând că a răspuns astfel multor întrebări pe care le-a primit.

Ministrul Sănătăţii, mesaj pentru elevi

În contextul pandemiei COVID, ministrul Sănătăţii spune că este nevoie mai mult ca oricând de curăţenie în şcoli şi le transmite şi elevilor un mesaj: să poarte mpşti de protecţie, să aibă grijă la igiena mâinilor şi să păstreze distanţa.

"Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă aeste reguli şi fiecare poate să-şi păstreze familia în siguranţă", a transmis, vineri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole