Antena 3 CNN Emisiuni Subiectiv Ministrul Muncii, anunţ despre deficitul din sistemul de pensii | De ce scad fondurile de la Pilonul II de pensii, cât de sigur mai este?

Ministrul Muncii, anunţ despre deficitul din sistemul de pensii | De ce scad fondurile de la Pilonul II de pensii, cât de sigur mai este?

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 22:10 10 Aug 2022 Modificat la 23:26 10 Aug 2022

Peste 7 milioane de români au pierdut, în total, peste 7 miliarde de lei din pilonul 2 pe primul semestru din 2022 din cauza inflației şi a investițiilor fondurilor private în titluri de stat.

Întrebat cât de eficient este Pilonul II de pensii şi care este cea mai mare sumă care se adaugă la pensia clasică din Pilonul I pe care o poate obține un contributor la Pilonul II de pensii, Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus: 

"În momentul de faţă ştim practic că de la lună la lună ne dispar bani din acel pilon şi din ceea ce am acumulat până acum, din cauza eficienței slabe şi am avertizat acest lucru.

Am discutat cu ASF pentru identificare a unor soluţii pe care să le punem pe masa politicului şi să luăm decizii. (...)

Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare.

Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II.

Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3. 

Ce putem face să ne recuperăm banii. Soluția unui fost ministru al Muncii

"Există o garanție a contribuțiilor la Pilonul II de pensii pe care statul o impune prin lege.Oamenii care au contribuit trebuie să înțeleagă că nu vor pierde, față de banii pe care i-au cotizat, niciun leu.

În acest moment discutăm de valoarea activelor fondurilor acestea de pensii Pilon II care au avut o diminuare și diminuarea este ca urmare a politicii în special guvernamentale, care a făcut ca să existe ezitări și un apetit mai mic al investitorilor de a cumpăra sau a evalua pe piața secundară titlurile de stat.

Vă aduc aminte un alt episod similar, în decembrie 2018 a fost și celebra ordonanță 114 a domnului Teodorovici, care a adus la căderea bursei și atunci a scăzut iarăși valoarea fondurilor de pensii pilon 2 după care s-a recuperat complet. Ba chiar a fost excedent în 2019.

Poate Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să umble puțin și la comisioanele uriașe ale acestor fonduri de pensii, să le mai scadă, măcar să nu piardă oamenii", a precizat pentru Antena 3, Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European.

Citește mai multe din Subiectiv
» Citește mai multe din Subiectiv
TOP articole